2024. március 29., péntek

Falunapot ünnepelt Péterréve

Már reggel nyolc órakor munkának láttak a szakácsok szombaton a péterrévei falunapon, birkapaprikást és babot főztek a vendégeknek. A főzőverseny résztvevői is birkapaprikással készültek, több mint harminc csapat főztje felett mondott ítéletet a zsűri.

– Minden évben jövünk, mert a péterrévei falunap egy hagyományos ünnepség. Nagyon sokan vannak itt vidékről is, Péterrévéről is, még csónakokkal is jönnek. Nagyon jól szórakozunk, minden van az égadta világon! – lelkesedett a helybéli Keresztes Rozália.

A 22 éves Baksa Endre szakácsnak tanult, de szakmát váltott, most csak a verseny kedvéért ragadott fakanalat. Azt mondja, a paprikás a lusta asszony főztje.

– Azért hívják ezt lusta asszony ételnek, mert nem sok időt igényel az elkészítése, csak fölteszik főni és kész. Csak hát oda kell figyelni, hogy le ne kapjon, meg az ízesítés is nagyon fontos. Vannak apró trükkök is, amitől igazán jó lesz az étel – tudtuk meg Endrétől.

Németh Imre, a péterrévei helyi közösség tanácselnöke elmondta: bár a faluban szombaton több nagy lakodalom is volt, félezerre becsülhető azoknak a száma, akik kilátogattak a kismoholi strandra. Dragan Tošić polgármester is minden évben eljön erre a rendezvényre.

– Azt hiszem, a kismoholi strand a községben a legszebb hely egy ilyen rendezvény megtartására. A falu lakói szépen gondozzák ezt a helyet, ebben igyekszünk mi is segíteni nekik. Ezek a találkozások hiányoztak az elmúlt másfél évben, a járvány szétválasztott bennünket. Én szeretem az ilyen barátkozásokat, ezért is veszek részt rajtuk rendszeresen – mondta el a polgármester.

Délelőtt gyermekműhelyek és játékok várták a legkisebbeket, és egy bűvész is elvarázsolta a közönséget. Délután kultúrműsor, este pedig Baraparty-koncert volt, végül a rendezvényt egy diszkóest zárta.

A zsűri értékelése szerint a legjobb birkapaprikást Pusztai Csilla csapata főzte, ahol Pusztai Lajos volt a szakács, a második helyen a Dosztán Tibor vezette bácsföldvári VMSZ-csapat végzett, a harmadik helyet pedig Öreg Imre vezetésével a péterrévei VMSZ-csapat szerezte meg.