2024. április 25., csütörtök

Növekedett a fiatal gazdálkodók száma

Folyamatosan és közvetlen kapcsolatban kell lenni a termelőkkel, állítja a szerb mezőgazdasági miniszter

Három mezőgazdasági vállalkozónál járt csütörtökön Branislav Nedimović, a Szerb Kormány mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere. A Verbász községhez tartozó Sóvén (Ravno Selo) két gazdaságot tekintett meg, Torzsán pedig (Savino Selo) egy mezőgazdásznál járt, azzal, hogy mindkét faluban több tíz termelővel beszélgetett a jelenleg aktuális mezőgazdasági helyzetről, a gazdálkodás feltételeiről, az állami és tartományi támogatásokról, valamint az államnak a mezőgazdaság és az állattenyésztés fejlesztésére irányuló terveiről.

Branislav Nedimović miniszter Predrag Rojević, Verbász község polgármestere és Sanja Žigić, a képviselő-testület elnöke kíséretében először a sóvéi Milan Nikolić paprikatermesztőnél járt, ezt követően Filip Ćosić birkatenyésztőt keresték fel, Torzsán pedig Miloš Martić mezőgazdasági termelő birtokát tekintették meg.

A látogatást követően Nedimović leszögezte, a többnyire fiatal gazdáktól jó volt hallani, hogy a folyamatos fejlesztések mellett a minőségre összpontosítanak és a célszerű, jövedelmező gazdálkodást helyezték előtérbe.

− Sóvén a paprikatermesztőkkel beszélgettünk, és a helyszínen győződtünk meg arról, hogy az egyébként is sok fizikai munkaerőt igénylő zöldségféle termesztése esetében kiválóan alkalmazzák az idénymunkásokra vonatkozó, pár évvel ezelőtt meghozott törvényt, miszerint az idénymunkások után is kötelező fizetni a különböző járulékokat. Az idén például az országban 26 ezer idénymunkást regisztráltak, akik után az adózás mellett fizetik a nyugdíj- és betegbiztosítást is. Így tehát az állam, a munkáltató és a dolgozó is jól jár – magyarázta a miniszter. 

Mint fogalmazott, Szerbiában ez járható út más tevékenységek, így például a turizmus és az építőipar területén is.

Szavai szerint 2017-ben a Szerbiában bejegyzett mezőgazdasági termelők mindössze 4 százaléka volt fiatal (40 éven aluli), jelenleg ez az arány több mint 16 százalék. Mindez azzal magyarázható, hogy az állam erre vonatkozó stratégiája jó, anyagilag is támogatja a kezdő mezőgazdászokat, például föld-, valamint gazdálkodásra alkalmas házvásárlás esetén, kedvező hiteleket nyújt stb. 

− Amikor az ember látja, hogy a fiatal, egyetemet végzett szakemberek profitot szeretnének megvalósítani saját földjükön, teljesen egyértelmű, hogy van érdeklődés. Éppen ezért közvetlen kapcsolatban állok a termelőkkel, mindenki számára elérhető a telefonszámom, hiszen szeretném tudni személyes véleményüket, tapasztalatukat. Nekem, mint a minisztérium vezetőjének, nagy szükségem van arra, amit az emberek a helyszínen tapasztalnak, mert ezt kell összhangba hozni a előírásokkal, nem pedig fordítva. Hiába létezik ugyanis valami papíron, ha az a gyakorlatban nem működik. Ezért nem támogatom az elméleti vitákat, szerintem a gazdák pragmatikus gondolkodása fontosabb – mondta végezetül Branislav Nedimović.