2024. április 20., szombat

Kilométeres sorok az autópályán

A hétvégén csak a Magyarországra való belépésre használható a Horgos–Röszke kishatárátkelőhely

A Horgos–Röszke határátkelőn kialakult torlódások miatt a szerbiai közlekedési rendőrség már tegnap, vagyis pénteken megkezdte a forgalom átirányítását más határátkelőhelyek felé, hogy tehermentesítse az autópályán való átkelést. A másik oldalon pedig a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság bejelentése szerint, a Magyarországra történő belépés gyorsítása érdekében ideiglenesen, csak a Magyarországra belépő utasok rendelkezésére bocsátották a Horgos–Röszke 2 közúti határátkelőhelyet. A Szerbiába érkező forgalom itt szünetel ezen a hétvégén, de az autópályán folyamatos az átkelés – írja a police.hu rendőrségi hírportál.

Már napok óta több órás a várakozási idő a szerb–magyar határszakasz horgosi határátkelőjén. Tegnap, vagyis pénteken mintegy 3 kilométer hosszú sor alakult ki a Szerbiából Magyarország felé haladók között, és a tömeg csak fokozódott. A belgrádi közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint az utasoknak 4-5 órába is beletelt, mire elérték az útlevélkezelő vámszerveket. A két határ közötti részen is egymást érték a várakozó személygépkocsik, és további 3 óra kellett ahhoz, hogy az utazók beléphessenek Magyarországra.

Éppen ezért volt szükség a közlekedési rendőrség beavatkozására. A Belgrád–Szabadka autóút horgosi lejáratnál átirányították a forgalmat más átkelőhelyek felé, tehermentesítve ezzel az autópálya határforgalmát. A magyarországi határszervek pedig a Nyugat-Európa felé tartó gördülékenyebb forgalom érdekében augusztus 13-a és 15-e között, reggel 7-től este 7-ig a Magyarországra belépő forgalom rendelkezésére bocsátotta a Horgos–Röszke 2 közúti határátkelőhelyet, más néven, a régi átkelőt.

A magyarországi hatóságok a közleményben rámutattak, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a szerb társszervek célja, hogy a belépő forgalmi sávok számát tovább növelve csökkentse a várakozási időt Röszkén. Ezzel egyidejűleg az autópálya átkelő Magyarországra belépő oldalán kilenc sávon biztosítanak lehetőséget az átlépésre a hétvégén, így a két röszkei átkelőn összesen 13 forgalmi sávon léphetnek be Magyarországra az utasok. Szerbia felé csak a Röszke autópálya-határátkelőhelyet használhatják az utasok.

Az átirányítás ellenére a várakozási idő a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) jelentése szerint délután a Horgos–Röszke autópálya-határátkelőhelyen 90 perc volt, a police.hu adatai szerint pedig 3 órára volt szükség a Magyarországra való belépéshez.

A forgalom átirányítása miatt a várakozási idő hosszabbodott a kishatárátkelőkön is, így a Horgos–Röszke közúti határátkelőhelyen 2 órát kellett várakozni, épp mint a Kelebia–Tompa átkelőn. A Királyhalom–Ásotthalom, a Bajmok-Bácsalmás (hétvégén éjfélig tart nyitva), a Rastina-Bácsszentgyörgy, a Rábé–Kübekháza és a Gyála–Tiszasziget határátkelőhelyeken nem volt fél órát meghaladó várakozás, sőt legtöbbször a határon folyó ügykezelés és várakozás nem tartott 15 percnél tovább.

Pénteken délig, vagyis 12 óra alatt 17 ezer utas, 3300 személygépkocsi lépte át a határt, illetve 75 autóbusz. Az utasok mintegy 70 százaléka Nyugat-Európába igyekezett. A feltorlódó autók többsége Törökországból, Albániából, Bulgáriából és Észak-Macedóniából indult útnak – közölte a belgrádi közszolgálati televízió.

A szerbiai határszervek jelentése szerint a többi határátkelőhelyen a szerb–horvát, a szerb–montenegrói, a szerb–észak-macedóniai és a szerb–bolgár határszakon nem volt 30 percet meghaladó várakozás az utasforgalom számára, kivéve Preševót és Gradinát, ahol bizonyos időszakokban egy órát vártak a vezetők a Szerbiába való belépéskor.

Azok, akik Szerbián át haladnak, útmunkálatokkal is számolhatnak. Az autópálya több szakaszán is új nyomvonalra terelik a forgalmat, így a Szerbia Utai Közvállalat a biztonságos közlekedés érdekében fokozott figyelemre inti a vezetőket. Információik szerint a fokozott forgalom ellenére az autópálya-díjat megfizettető kapuknál nincs várakozás.