2024. április 25., csütörtök

Lépcsőkön és váralagutakban

Félezer sportoló tekeri a biciklipedált Péterváradon

A Péterváradi várban tegnap délután megnyitották térségünk első, hegyikerékpár-bajnokságát. A megmérettetésre, amely a szervezők szerint több mint bicikliverseny, félezer hivatásos kerékpározó nevezett be, 36 országból érkeztek Újvidékre. Már napok óta lépten-nyomon színes jelzésekkel tarkított mezbe bújt biciklistákkal találkozunk városszerte, gyakrabban a szerémségi oldalon, ahol az úthálózat többnyire dimbes-dombos, edzésre kiváló. A hegyikerékpár-verseny Európa-bajnokság, Szerbia talán legizgalmasabb sporteseményeként cikkeznek róla az újságok. Augusztus 15-éig tart, a látogatók számára a belépés teljesen ingyenes.

Az eseményt ízelítőként képzelték el, a szervezők azt szeretnék, ha a kerékpározás szerelmesei, a gyermekes családok, a fiatalok, de az idősebb látogatók is megérezhetnék az adrenalint és ráébredhetnének a hegyi kerékpározás szépségére. Az ilyen típusú versenyeket általában a hegyekben és az erdőkben szervezik meg, ezért a Péterváradi várban, lépcsőkön, váralagutakban és a dimbes-dombos sáncokon megrendezett torna egyedi élményt nyújt. Idegenforgalmi szempontból különösen jelentős, akárcsak az EXIT, ez az esemény is szertekürtöli a város jó hírnevét a világban. A székváros biciklis város, ehhez nem fér kétség, legalább 40 ezren tekerik a pedált az utcáin mindennap, a lakosság legalább egytizede nyeregbe ül napi rendszerességgel. Az önkormányzat intenzíven támogatja a biciklizést, nemrégiben egyszeri, tízezer dináros támogatást nyújtottak polgárainknak a kerékpárvásárláshoz, hamarosan ennek az akciónak meghirdetik a második körét is. Erről ma sajtótájékoztatón szólnak az illetékesek.

A tegnapi, ünnepélyes megnyitóesemény az esti órákban volt, a sajtó igényeit figyelembe véve a Team Relay Final (XCR) elnevezésű versenyszámot ennél előbb, még a délután folyamán lebonyolították. Kolléganőnk hangulatfotói ennek során készültek.

Nyereménykerékpár gyerekeknek
A bajnokság ideje alatt tematikus programot szerveznek a legfiatalabbak számára is. Holnap, szombaton 18 órai kezdettel Capriolo Gur-Gur kup elnevezés alatt tartják meg 4 éves, vagy annál fiatalabb gyermekek számára a sporteseményt. A főnyeremény egy kerékpár, de minden résztvevő ajándékban részesül majd.