2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

A szlovén triplázásra készül

Ma délután a 7,1 kilométeres burgosi egyéni időfutammal kezdetét veszi az országúti kerékpáros szezon harmadik, utolsó háromhetese, a Vuelta a España. Mindenképp eseményekkel teli, izgalmas idénynek az utolsó harmadát hozza el a spanyolországi Grand Tour, hiszen a világjárvány 2021-ben már sokkal enyhébben érintette a sportágat, mint tavaly, az izgalmas Giro d’Italián és a kiszámíthatóbb, de érdekes, fordulatos szakaszokkal teli Tour de France-on kívül idén új olimpiai bajnokot is köszönthettünk, és szemtanúi lehettünk a néhány éve zajló nagy generációváltásnak, amelynek keretében nagy öregektől búcsúzunk el, és a következő évtized leendő arcaival ismerkedhetünk meg versenyről versenyre. Ami számunkra külön fontos – az évről évre színvonalasabb Tour de Hongrie ismételt sikeres lebonyolítása mellett –, hogy Valter Attila a Girón immár végleg feltette Magyarországot a világ kerékpáros térképére azzal, hogy három napig ő viselte a sportág egyik legértékesebb és legnépszerűbb trikóját, a Maglia Rosát. Magyar versenyző sajnos nem lesz ott a Vueltán – a másik WorldTour-profink, Peák Barnabás a héten Valterhez hasonlóan a lengyeleknél bizonyít –, de ne legyünk elégedetlenek: jobb lassan, fokozatosan elérni egy szintet, majd tartósan megmaradni ott, mintsem hirtelen fellángolás után újra alábukni. Csüggedni viszont nem kell, ugyanis a mieink nélkül is bőven lesz miért figyelemmel kísérni a mindig kiszámíthatatlan, rengeteg meredek heggyel és nemritkán 40 fokos hőséggel nehezített Vueltát.

A rajtlistára tekintve ugyanis azonnal szembeötlik, hogy kevesebb mint egy év leforgása alatt megismétlődik a tavalyi csata a piros trikóért, hiszen Primož Rogličot és a friss olimpiai bajnok Richard Carapazt is nevezte csapata. A (Covid miatt novemberi) tavalyi kiíráson mindössze 24 másodperc választotta el egymástól a szlovént és az ecuadorit, és a sorozatban kétszeres győztesnek most is minden erejére, továbbá csapatára is szükség lesz, ha triplázni akar. A Jumbo–Vismánál azért nem bízták a vélelemre az exsíugró segítését, hiszen szinte kizárólag olyan emberek lesznek mellette, akik erős, megbízható hegyimenőnek számítanak. Másrészt viszont nem kell külön kiemelni, hogy a Carapaz mögött álló Ineos Grenadiers gyakorlatilag bármilyen sorral érkezhet bármilyen versenyre, a világ egyik legerősebb csapata lesz, ahogy van ez most is. És hogy ne legyen olyan egyszerű a képlet, a vezetők csavartak is egyet a forgatókönyvön, hiszen Carapaz mellett az az Egan Bernal lesz a másik kapitány, aki tavasszal megnyerte a Girót, majd egy pihenő után a nemrég véget ért Burgosi Körversenyen melegített a Vueltára. A 2019-ben Tour de France-győztes kolumbiai a mostani sikerrel feliratkozhat azok közé a bringások közé, akik mindhárom Grand Tourt meg tudták nyerni pályafutásuk során. Annyi bizonyos, hogy Rogličnak két ineosos mezt kell néznie majd a versenyen, legalábbis addig, amíg a pillanatnyi forma kiderülésével eldől, ki lesz a kihívó – és akkor a többi versenyzőről még nem is beszéltünk. Ott lesz ugyanis a rajton a tavalyi harmadik Hugh Carthy, Adam Yates, Romain Bardet, Giulio Ciccone, Enric Mas, Alekszandr Vlaszov; egyikük előkelő összetett helyezése sem lenne eget rengető meglepetés.

A terep, amelyen a küzdelmek zajlani fognak, nem hoz szégyent a Vuelta történetére, hiszen a másik két háromheteshez képest most is rengeteg hegyet kell majd megmászni, és már nagyon korán, az első hét első felén, közepén lesznek olyan kaptatók, amelyeken elválik, milyen formában érkezett egy-egy bringás, és ki célozhatja meg a rangos összetett pozíciót. A főszereplő hegyeken kívül néhány sík, mezőnyhajrás etap és hasonló számú lankás szakasz teszi majd változatossá a három hetet, az utolsó napon pedig egy 33 kilométeres, több emelkedőn is áthaladó egyéni időfutam után tudjuk meg, kié lett a piros trikó.