2024. április 25., csütörtök

Nem hibáztatható a nő

Radomir Ratko Dmitrović: Én csak azt mondtam, hogy a nők állnak „ennek a történetnek a középpontjában”

A nőket hibáztatni a kedvezőtlen születési arányokért nem helyénvaló – nyilatkozta Zorana Mihajlović kormányalelnök, a kormány nemek egyenjogúságával megbízott koordinációs testületének elnöke, reagálva Dmitrović miniszter minapi kijelentésére, miszerint a nőktől sokban függ az ország népesedési aránya.

Mihajlović rámutatott arra, hogy Szerbiában az alacsony születési arány nem egyirányú történet, hanem több évtizedes probléma.

– Egy olyan társadalomban, ahol tanultak és emancipáltak, a nők nem tehetők felelőssé az alacsony natalitásért – hangsúlyozta Mihajlović a közleményében. Hozzátette, Szerbia elkötelezett a nemek egyenjogúsága és a nők jobb helyzete mellett.

– A mi feladatunk és célunk az, hogy a nőknek is adjunk ugyanolyan esélyt, mint a férfiaknak, hiszen ez teszi lehetővé, hogy anyák lehessenek, de egyben a munkahelyükön és a társadalmi életben is fejlődhessenek – hangsúlyozta.

Rámutatott, az egyenlő esély azt is jelenti, hogy a férfiak is igényelhetik a távolmaradási szabadságot, hogy vigyázhassanak gyermekükre, illetve megoszthassák egymás közt a házimunkát, továbbá, hogy ugyanazért a munkáért egyforma fizetést kapjanak, és építhessék karrierjüket.

A népesedési mutatók javításában, véleménye szerint, mindannyiunknak részt kell vállalni. Mint mondta, a koordinációs testület egyrészt azért alakult, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a nemek között, s ugyanakkor áttörje a társadalomban jelentkező megkülönböztetést, erőszakot és sztereotípiákat. Kiemelte, az ország számos jó törvényt alkotott, amelyek alkalmazásával a nők helyzete a társadalmunkban fejlődhet.

Radimor Ratko Dmitrović családügyi miniszter közleményben reagált azt őt ért kritikákra. Kiemelte, ő soha nem mondta, hogy a nők hibásak a rossz demográfiai kép kialakulásáért Szerbiában. Ellenkezőleg, ő épp azt kívánta kidomborítani, hogy a nők állnak „a történet középpontjában”.

– A mi abszolút prioritásunk, hogy a nő döntsön a szülésről, de mindannyiunkon áll, hogy őt ebben maximálisan támogassuk. Szeretnénk feltenni a kérdést, hogy mit tehetünk még, hogy a nő a több gyermek mellett döntsön – emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta, ő a televíziós vendégszereplése során arra is rámutatott, hogy a nőket meg kell védeni a munkaadóktól, s ezt eddig szerinte senki nem mondta ki nyilvánosan, mint ahogy azt sem, hogy a munkaadók közül sokan az állapotos nőre és kismamára problémaként tekintenek.

Szavai szerint le lehet ellenőrizni a mondatait abban a húszperces interjúban, amelyet a televíziós szereplése során adott, nincs szükség hazugságokra, hiszen abból senkinek sincs haszna.