2024. március 28., csütörtök

Hamarosan megkezdődik a nyílászárók cseréje

Több verbászi óvoda és a Svetozar Miletić iskola hamarosan új ajtókat és ablakokat kap

A hónap végén, pontosabban augusztus 28-án kezdődik a nyílászárók cseréje a verbászi Livadica, Bubica, Poletarac és Vila óvodákban, a Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézményben, továbbá a Svetozar Miletić Általános Iskolában, közölte a verbászi önkormányzati hivatal. Az említett épületekbe járó ovisok és iskolások számára így ősztől biztosított a minőségibb hűtés és fűtés, a fűtési költségek összege 40 százalékkal olcsóbb lesz, a teljes szén-dioxid-kibocsátás pedig 40 százalékkal, azaz évi csaknem 400 tonnával csökken.

A svájci kormány támogatásával szeptemberre elkészülő munkálatok értéke csaknem 1,6 millió euró, azaz 173.293.600 dinár.
Predrag Rojević, Verbász község polgármestere elmondta, a svájci kormány pályázatán Verbász a legjobb osztályzatot kapta.

− A jelentős pénzügyi megtakarítások mellett a projektum kedvező környezetvédelmi előnyökkel jár, továbbá az energiahatékonyság növekedése érdekében eddig tett lépések folytatását jelenti. A városi távfűtési rendszer a napokban a szennyező fűtőolajról átállt a környezetkímélő földgázra. Ezt a törekvésünket a szerb kormány mellett a svájci kormány is pozitívan értékelte, így Verbász már az első pályázati körben a legmagasabb osztályzatot kapta, és a projektumra szánt eszközökből a községnek további 1,6 millió eurót biztosítottak. Az önkormányzat ebben az évben rendkívül nagy projekttevékenységet folytatott, a költségvetésből a különböző infrastrukturális beruházásokra mintegy 1,5 milliárd dinárt különítettünk el. A tartományi és a köztársasági kormány támogatásával több olyan projektumot sikerült megvalósítani, amelyek az itt élők számára biztosítják a jobb életfeltételeket, ezen belül pedig nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek óvodai nevelésének és tartózkodásának jobb feltételeire − mondta Rojević.

A beruházásról szóló szerződést a minap Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter is aláírta, aki egyúttal kiemelte, Verbász község kiválóan együttműködik a szerb kormánnyal, és hogy ez egyike azon energetikai projektumoknak, amelyet a kormány Verbászon valósít meg.
A miniszter asszony egyúttal kiemelte, Szerbia 2030-ig mintegy 40 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást.

− A szerb kormány és az önkormányzatok közös terve, hogy az ország a felhasznált energia legalább 50 százalékát a megújuló energiaforrásokból kapja. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a fiatalok mielőbb felismerjék az energiahatékonyság fontosságát és előnyét – mondta Mihajlović.