2024. április 19., péntek

A mérlegelés napjai

Predrag Kon: Az a szülő, aki nem oltatja be a gyermekét, a vírust választja

Az elmúlt napokban az esetszám folyamatosan növekedett, ezzel összefüggésben a köztársasági egészségügyi válságstáb némelyik tagja a sajtónak nyilatkozva rendre a korlátozások szigorítását helyezte kilátásba. Predrag Kon epidemiológus és a testület tagja a Prva tv reggeli műsorának vendégeként kifejtette, hogy a fertőzésszám növekedése egyrészt természetes folyamat, másrészt viszont az emberek generálják, magatartásukkal. Már senkit nem érdekelnek az általános óvintézkedések, így szinte senki nem is tartja be, illetve tartatja be őket – emelte ki Kon, mondván: „Az a benyomásom, hogy a válságstáb szintjén a közeljövőben érdemben nem módosítanak semmit, azaz nem rendelnek el megszorító intézkedéseket, noha várhatóan jövő héten a napi esetszám már négyjegyű lesz. Abban biztos vagyok, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai a szigorítást sürgetik majd.”

Kon szerint az sem valószínű, hogy a korábban engedélyezett fesztiválokat lemondják, esetleg majd szigorúbban betartják a vonatkozó szabályzatot.

Kon a tanév és a diákok témájára szintén kitért, mondván: „az epidemiológia alapelveire támaszkodva továbbra is kitart amellett, hogy ha nem különítik el egymástól a védőoltással immunizáltakat és a be nem oltottakat, akkor a vírus nemcsak zavartalanul fog terjedni, hanem hosszú ideig körforgásban marad”. Mint hozzátette, „az a szülő, aki nem oltatja be a gyermekét, a vírust választja”.

A szakma álláspontja változatlan, a gyermekek számára is indokolt a védőoltás, tette hozzá, rámutatván: „a vírus örül a védőoltással nem immunizált közösségeknek, mivel azokban akadálymentesen terjedhet”. Kon megcáfolta azokat az állításokat, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinájának a 12 évesnél idősebb korosztálynál való alkalmazását nem vizsgálták ki kellőképpen.

– Jelenleg elsősorban a be nem oltott fiatalok azok, akik „életben” tartják a vírust. Miután megfertőződnek, a védőoltással immunizált idősebbeket is veszélyeztetik, mivel a vírus „áttör” a vakcinával szerzett immunitáson. Ez történik most Izraelben is, ahol mind több beoltott, de idős, vagy krónikus megbetegedésben szenvedő személy fertőződik és betegszik meg. Ezért összpontosítanak Izraelben most a harmadik oltásra – fogalmazott Predrag Kon, majd megismételte, hogy saját és kollégái álláspontja szerint a védőoltásnak a társadalom bizonyos kategóriái számára kötelezőnek kellene lenni, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozóknak, ám nem tűnik úgy, hogy az államvezetés elrendeli ezt az intézkedést. Elfogadhatatlan, hogy az egészségügyben dolgozók esetleg veszélyeztessék a pácienseket, azaz ők fertőzzenek meg valakit – nyomatékosította Kon, majd elismerte, hogy az sem logikus, hogy az oktatásban dolgozóknak a fele nem vette fel a védőoltást, így a szülők ezzel kapcsolatos érvelése megalapozott.

– Van választási lehetőség. Meg lehet menteni több ezer emberéletet, másrészt viszont akár tétlennek és populistának is lehet lenni. Nem viselkedhetünk úgy, mintha nem létezne a védőoltás. Elfogadhatatlan nem ragaszkodni a védőoltással való immunizációhoz – fejtette ki Kon.

Kitérve a különböző vírusvariánsokra, a szakértő emlékeztetett, hogy Szerbiában rövid idő leforgása alatt a delta variáns vált dominánssá, ám például a lambda variáns jelenlétét egyelőre nem erősítették meg. Utóbbi, a delta variánshoz képest, a terjedés szempontjából eddig kevésbé viszonyult „sikeresnek”, ám érdemes rá odafigyelni – mondta Kon. Mint arra rámutatott, az eddig alkalmazott védőoltások hatékonynak bizonyultak a súlyos tünetek kialakulása megakadályozásának tekintetében, majd hozzátette, hogy attól, hogy valaki beoltatta magát, továbbra is viselnie kell a védőmaszkot, mindenekelőtt zárt helyiségekben, valamint akkor, ha tömegbe megy.

FÉRFI, OLTATLAN, NYARALT, VAGY ÜNNEPELT

Az elmúlt két hétben, és főleg az utóbbi néhány napban, szinte minden járványmutató rosszabbodott – közölte a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, mondván, hogy amíg augusztus 8-án, vasárnap, 670 első vizsgálatot jegyeztek, addig szerdán 1010-et, de a kórházakban is növekszik a Covid-páciensek száma. A negyedik hullám egyre súlyosbodik, ám a valódi méretét csak néhány héten belül tapasztalja meg a társadalom – fejtette ki Đerlek. Mint hozzátette, a páciensek legtöbbje férfi, nem oltatta be magát a védőoltással és külföldi nyaralásból tért haza, vagy lakodalmakhoz hasonló tömeges rendezvényen vett részt. Elmondta, hogy a batajnicai Covid-kórházban jelenleg 150 személyt gyógykezelnek.

Đerlek szerint még ősz előtt megszorításokra van szükség, „ezek közül az első lehet a gyülekezésszabadság korlátozása.” Az államtitkár elmondása szerint az országban eddig a lakosság 50,4 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Đerlek mindenkit, és ezen belül elsősorban a fiatalokat, arra kért, hogy még augusztusban vegyék fel a védőoltást. A folytatásban elismerte, hogy az eddigi oltásnépszerűsítő tevékenységek, beleértve ebbe az anyagi támogatást, nem hozták a várt eredményt.

SZIGORÍTÁS HELYETT MEGKÜLÖNBÖZTETÉS

Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora nem támogatja a járványügyi korlátozások szigorítását. Szerinte ehelyett más-más szabályoknak kellene érvényesnek lenniük a beoltottak és be nem oltottak vonatkozásában. Az SZRTV-nek nyilatkozva kifejtette, logikus lenne, hogy a vendéglátóhelyek zárt helyiségeibe és a tömeges rendezvényekre csak az mehessen, aki beoltatta magát a vírus ellen, vagy már felépült a fertőzésből, vagy elvégezteti a koronavírustesztet és az negatív. Nem logikus, hogy a lakosság 50 százalékát „bezárják” csak azért, mert egyesek nem hajlandók felvenni a védőoltást – nyomatékosította.

LEGTÖBB A MULASZTÁS A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN

5 440 000 dinár – a Blic napilap összeállítása szerint a köztársasági és a helyi felügyelőségi szervek Belgrádban, valamint 24 közigazgatási körzetben ekkora értékben róttak ki pénzbírságot a vendéglátóhelyekre júliusban a hatályos szabályok megszegése miatt. Svetlana Mijatović, az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozó egészségügyi felügyelőség vezetője szerint a szabályok betartását a vendéglátóhelyeken 30 244 alkalommal ellenőrizték, a nagyobb bevásárlóközpontokban és üzletekben 12 570 alkalommal, a tömegközlekedésben 1911, az üzletközpontokban 1344, a lakodalmas termekhez hasonló létesítményekben pedig 656 alkalommal. Mint hozzátette, leszögezhető, hogy elsősorban a vendéglátóhelyeken jellemzőek a mulasztások.

Változatlan beutazási szabályok


Görögországba a következő hét napban, augusztus 19-éig, az elmúlt időszakban megszokott szabályok szerint utazhatnak be a 12 évnél idősebbek, azaz vagy az oltási igazolást kell felmutatni az országhatáron, vagy a negatív PCR-, illetve antigéntesztet – tette közzé a belgrádi sajtó. Mint hozzáteszik, mindemellett ki kell tölteni az úgynevezett PLF-formanyomtatványt. Az oltási igazolást akkor fogadják el, ha a második oltás óta legalább 14 nap eltelt és görög, angol, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven íródott. A PCR-teszt legfeljebb 72 órás lehet, az antigénteszt pedig legfeljebb 48 órás.