2024. április 23., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Eltiltás és Eb-s igazolás a forduló előtt

Játék nélkül is pezseg az NB I.

A hétvégén jön a labdarúgó NB I. harmadik köre, ám a játék nélkül töltött hétköznapok során is pezsgett az élet a magyar élvonalban.
Kedden ülésezett ugyanis a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, a testület pedig a lehetséges legsúlyosabb büntetést szabta ki az Újpest játékosára, a mali származású Abdoulaye Diabyra, aki csapata legutóbbi mérkőzésén, a Debrecen ellen 2:2-re végződött derbin sérülést okozva taposott rá Bárány Donát bokájára. A játékosnak emiatt már a 14. percben piros lappal távoznia kellett a gyepről, most pedig még további négymérkőzéses eltiltást is kiszabtak rá a vétség miatt. Az Újpest máris benyújtotta fellebbezését a döntés kapcsán: „Klubunk a szabálytalanság tényét nem vitatja, de a büntetés mértékét kifejezetten túlzónak tartja, így fellebbez” – közölte a csapat. A debreceniek eközben frissítést adtak közre Bárány állapotáról, eszerint a 20 éves játékosnak részleges bokaszalag-szakadással járt a sérülés, és 3–5 hetes kihagyás vár rá.

Az élvonalt érintő egy másik eltiltás, hogy a Zalaegerszeg vezetőedzője, Waltner Róbert nem ülhet le a kispadra csapata következő, Puskás Akadémia elleni mérkőzésén, miután legutóbb a Mezőkövesd ellen piros lapot kapott.

Egyébként is szokatlanul magas arányban repkedtek a pirosak a második fordulóban, hiszen az öt meccs alatt összesen nyolcszor vették azt ki zsebükből a játékvezetők. A Puskás Akadémiának kettő is jutott hazai pályán a Paks ellen 1:6-ra elveszített mérkőzésen, amely eredmény még a következő napokban is lázban tartotta a bajnokság szereplőit és követőit.

Hornyák Zsolt, a felcsútiak vezére továbbra sem tudja hova tenni a történteket, gyanúsnak tartja a kiállítás körülményeit, és azon mélázik, mi lett volna, ha… „Mérges vagyok, nem találok szavakat. Nem kaphatunk gólt szinte minden támadásból. Szolnoki Roland kiesése miatt szinte nincs jobb oldali védekezésünk. Talán minden másként alakul, ha az elején Kiss Tamás lövése bemegy. Nagy Zsoltot meg kell védenem, a csapatkapitánynak joga van rákérdezni egy szituációra, ismerem őt, biztos, hogy nem mondott olyat, amiért ki kellett állítani” – idézi Hornyákot a Magyar Nemzet.

A hét során néhány új igazolást is bejelentettek, amelyek közül a legizgalmasabb mindenképpen az ukrán Jevhen Makarenko fehérvári érkezése, aki a belga Anderlechtet hagyja hátra, hogy a magyar ligában szerepeljen, ahol máris elkezdte tanulmányozni a viszonyokat, miután itt játszó honfitársaitól azt hallotta, hogy „érdekes, de egyáltalán nem könnyű” ligáról van szó. A 30 éves középpályás – aki karrierje nagy részét a Dinamo Kijevben töltötte – az idei Európa-bajnokságon is ott volt a negyeddöntőig jutó Ukrajna keretében, ahol két mérkőzésen lépett pályára, és összesen 51 percet játszott.

A Gyirmót eközben egy horvát hátvéd, Frane Ikić szerződtetését jelentette be, aki a boszniai Zeljezničartól érkezik, és egyéves szerződést kötött a kisalföldiekkel, plusz egy év opcióval.

A címvédő Ferencváros a mezőny többségével ellentétben még csak egy mérkőzést játszott, ám a Kisvárda elleni hazai vereség után mindenképpen szeretné megkezdeni a pontgyűjtést – nem számíthat azonban könnyű meccsre, hiszen a két győzelme után a tabellát vezető Mezőkövesd érkezik az Üllői útra.

Mérkőzések, 3. forduló, augusztus 13.: MTK–Kisvárda (20.00). Augusztus 14.: Paks–Debrecen (16.00), Ferencváros–Mezőkövesd (18.15), Gyirmót–Fehérvár (20.30). Augusztus 15.: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia (17.45), Újpest–Honvéd (20.00).