2024. március 29., péntek

Szemeteszsákokban megbújt migránsokat fogtak

Szemeteszsákokban próbálnak újabban észrevétlenül átjutni az uniós határállomásokon a teherautók rakterében megbújt migránsok – erről a román határrendészet számolt be, miután csütörtökön már második alkalommal fogott el ilyen módszerrel próbálkozó illegális bevándorlókat a bolgár-román határon.

Csütörtök reggel a Vidin-Calafat bolgár-román közúti határátkelőnél egy Magyarországra gázkazánokat szállító török kamion rakteréből két alufóliába göngyölt, műanyag szemeteszsákban elbújt férfi került elő. A 24 éves szíriai és a 28 éves palesztin határsértő Németországba akart eljutni. Az esetről készült fotókon látszik, hogy a lélegzéshez egy műanyag csövet használtak.

Kedden másik két, szemeteszsákban elbújt szíriai határsértő került elő a Rusze-Giurgiu határátkelőnél egy Romániába fémalkatrészeket szállító török kamionból, akik elmondásuk szerint Svédországba próbáltak eljutni. Egyikükhöz mentőt kellett hívni, mert eszméletét vesztette, miközben a határrendészek leszállították őket a járműről.

A migránsok mindkét esetben azt állították, hogy a sofőr tudta nélkül, egy bulgáriai parkolóban bújtak el a járműben. A határsértőket és a gépjárművezetőket a két ország közti toloncegyezmény alapján átadták a bolgár hatóságoknak, hogy lefolytassák ellenük a bűnvádi eljárást.