2024. március 29., péntek

A nők döntésén múlik a nagy család?

A miniszter szerint az anyagi juttatás növelése nem arányos a több gyermek születésével

Az esetek 90 százalékában a nők játsszák a döntő szerepet a negatív népszaporulat elleni küzdelemben – hangsúlyozta Ratko Dmitrović családügyi miniszter tegnapi televíziós vendégszereplése során. Szavai szerint ha a nő nem akar gyereket, az 5000 eurós juttatás sem fogja megváltoztatni a véleményét.

Szerbiában tavaly 600 ezer emberrel élt kevesebb, mint 2002-ben, vagyis az ország két évtized alatt elveszítette lakossága 10 százalékát, és ez a helyzet csak tovább romlik – hangzott el a Prva reggeli műsorában. Ratko Dmitrović rámutatott, a negatív népszaporulatra számos tényező van hatással, de véleménye szerint nemcsak Szerbiában, hanem egész Európában is érzékelhető a civilizációs vívmányok befolyása és az élethez való hozzáállás megváltozása. Vagyis a civilizációs fejlődés oda vezetett, hogy a gyermek kikerült a figyelem középpontjából, a mindennapi életet a hedonizmus uralja.

– Már a fiatalok nem álmodoznak arról, hogy négy gyermekük, nagy családjuk legyen, hanem két házról, medencés házról, jachtról és a világ megismeréséről – hangsúlyozta Dmitrović, majd hozzáfűzte, az anyagi helyzet nem befolyásolta a népesedés csökkenését. Rámutatott, a legtöbb gyermek éppen a legnehezebb anyagi helyzetben élő családokban van. Szavai szerint ezek a családok nem azért szegények, mert sok gyermekük van, rossz életkörülmények között éltek akkor is, amikor a nagy család mellett döntöttek.

A miniszter szerint a népszaporulat nem szociális kérdés, hiszen mint mondta, ellenkező esetben a leggazdagabb államokban is családonként legalább négy gyermek születne. Véleménye szerint ez a tudatosságról szól. Kiemelte, a nőnek nagyon fontos szerepe van a negatív népszaporulat elleni küzdelemben, a nők 90 százaléka hatással van a népszaporulat negatív mutatóira. Ezt azzal magyarázta, hogy a nők emancipáltak lettek. Szabadok. Elérték, hogy akadémikusok legyenek, matematikusok, közgazdászok, művészek, hogy megvalósítsák magukat az élet bármely területén.

– Nekünk férfiaknak, a társadalomnak, az államnak mit kell még adnia ennek a nőnek, hogy a harmadik gyermek megszülése mellett hozza meg a döntését – hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a fiatal nőknek sokszor gondjuk van a munkaadójukkal, mert egyes munkaadó a foglalkoztatott nőt arra kötelezi, hogy a következő 10 évben nem vállal családot. A szerződés ellenére vannak, akik ezt megszegik, és csupán néhány hónappal később teherbe esnek. Miután a munkaadó nem adhat felmondást, mégis a szülési szabadságról visszatérő nőket alacsonyabb fizetéssel járó, más munkahelyre sorolják be. És ha ez a nő még a második vagy harmadik gyermeket is bevállalja, akkor egy rendkívül viszontagságos út elé néz a munkaadójával. A nők többsége ezt nem vállalja be. Ő bátorítani szeretné a nőket, de hangsúlyozta, nincs az a törvény, amit nem lehet kijátszani, vagyis az állam nem tudja kellő mértékben megvédeni a nőket.

Egy adag pesszimizmussal tekint arra a kezdeményezésre is, miszerint az újszülötteket az állam 5000 euróval támogatja majd. Szavai szerint meg kell vizsgálni, mennyire terheli meg ez a juttatás az állami költségvetést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nincs az a nő, aki ha nem akar több gyermeket, az anyagi támogatás meggyőzi, hogy megváltoztassa a véleményét. Ennek ellenére már őszre elkészül a törvényjavaslat.

Dmitrović szerint a demográfiai mutatók romlása a falvak elnéptelenedésével kezdődött, ezért a városok fejlesztése mellett meg kell találni az egyensúlyt arra, hogy a falvak is kellő mértékben fejlődhessenek. Nem élhet mindenki városban, amennyiben ez megtörténik, Dmitrović szerint ez a nemzet végét jelenti majd.