2024. április 23., kedd

Gondban az utazási irodák

Kérhetnek-e ráfizetést a helyettesítő úti célnál?

Vannak elfogadható, de indokolatlan és irrreális igények is a helyettesítő úti célok kapcsán. Volt olyan ügynökség, amely ugyanazért a szerződésért további összeget kért, amit nem volna szabad tennie.  Minden utazási irodának utasítást adtunk, amelyben kifejtettük, mi a teendő –  nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezetek Nemzeti Társulásának (JUTA) elnöke a Szerbiai Fogyasztók Nemzeti Szervezete (NOPS) azon állítására reagálva, miszerint sokan elégedetlenek a felajánlott helyettesítő úti célokkal.

A NOPS közleménye szerint azok a polgárok, akik tavaly befizették a nyaralásukat, és a járvány miatt nem használták ki a teljes programot, azt állítják, hogy az ügynökségek most nem olyan minőségű utakat kínálnak, de nem ritkán további pénzt is kérnek. A szerb kormány a múlt évben olyan rendeletet hozott, miszerint a polgárok a tavaly befizetett utazási csomagra az idén újakat választhatnak, vagy 2022. január 1-jétől visszakérhetik a pénzt.

Az elnök elmondta, hogy vannak indokolatlan észrevételek is, mivel az utazók azt kérték, hogy ismerjék el számukra az idényen kívüli új időpontra befizetett program azonos árát, vagy olyan szállodában nyaraljanak, amely időközben bezárt. Rámutatott arra, hogy a felügyelőség ellenőrzi az ügynökségek munkáját, és a helyszínen megoldja a problémákat, büntetést is kiszabott, de a felügyelők száma kevés. Elmondása szerint az utazóknak mintegy 45 százaléka fizette be tavaly a nyaralást, valamint használta ki a csereutalványokat és az utazási csomagokat, a többiek viszont nem. Ezek értékét 10–20 millió euróra becsülik. Az is nagy gondot jelent, hogy a diákutazásoknak csupán a 20 százalékát valósították meg. Az ügynökségek őszre tudják meg a helyzet súlyosságát, amikor a szállodatulajdonosok közlik velük, hogy visszaadják-e a befizetett összeget.

– Ha a szállodák nem adják vissza a pénzt, az ügynökségek nehezen tudnak majd a saját forrásukból kártérítést adni az utasoknak, mivel három hónap alatt lehetetlen annyit keresni, hogy fedezzék az egy év kimaradt munkát – fejtette ki Seničić.

Hozzátette, hogy az állam nem segítette kellőképpen az utazási irodákat.

Milan Vasić, a Plana turs ügynökség igazgatója elmondta, hogy megtartották az azonos árakat és engedményeket azokra az utazási csomagokra, amelyeket az utazók tavaly fizettek be és az idén használták ki.

Nem merültek fel gondok a helyettesítő úti célok igénybevételével, kivéve azokat az utasokat, akik nem jelezték időben, hogy mit szeretnének, így azokat előbb eladták másoknak – közölte Vasić.