2024. március 29., péntek

Új épületszárnnyal bővült a Vadvirág-székház

Adán a félidejénél jár a hagyományápoló kör épületének felújítása

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör székházának renoválása január 26-án kezdődött meg, és a tervek szerint december 1-jén zárul. Tóbiás József, a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezetének elnöke és Varga Lívia, a Vadvirág HK vezetője elmondta, hogy Pásztor István VMSZ-elnök közbenjárására a magyar kormány állja a mintegy 90 millió forintos beruházás költségeit, amelyek felölelik a főépület teljes felújítását, valamint egy új épületszárny kiépítését is.

– A felújítás január 26-án kezdődött, és most körülbelül félidőnél tartunk, mert a kivitelezővel úgy írtuk alá a szerződést, hogy december 1-jére teljesen befejezik a munkálatokat. Mostanra a főépület már fel lett újítva, még apró munkálatok vannak hátra. A nagyterem padlózatát kell még befejezni, ahol a laminált padló lerakása maradt hátra – magyarázta Varga Lívia. – Az épület a múlt század derekán épült, és már nedvesedtek a falak, illetve elavult az egész létesítmény konstrukciója. A hamarosan befejeződő munkálatok eredményeként az épület teljesen fel lesz újítva, a szigeteléstől a padlózaton át egészen a tetőfedésig. A hátsó épület már romokban volt, és teljesen el kellett takarítani. A helyén egy új épületrész készült el, amely magában foglal kisebb próbatermeket és vendégszobákat, valamint egy nagyobb méretű konyhát. A hátsó épületrész már megépült, hamarosan következik a cserepezés, majd a belső tér befejezése. Az idén ünnepeljük a Vadvirág HK harmincéves fennállását, ennél szebb ajándékot nem is kaphatna az egyesület. Több mint öt éve várunk a székházunk felújítására, elég bonyodalmas út vezetett idáig, de lassan látjuk a fényt az alagút végén. Úgy tervezzük, hogy december 11-én nagyszabású gálaműsorral ünnepeljük meg a Vadvirág HK harmincadik évfordulóját. Abban reménykedünk, hogy ugyanakkor ezt az épületet is át tudjuk adni használatra, és belakhatja az egyesület. Nagyon várja a tagság, hogy visszaköltözhessen, mert most a színházban próbálunk, ami nem igazán megfelelő a közösségnek, hiszen ezt valljuk otthonunknak, és ezt a helyszínt szeretjük mindannyian – közölte az egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy a Vadvirág HK-nak több mint 150 tagja van a gyerekektől az idős korosztályig. Az egyesületben négy néptánccsoport, két tamburazenekar, egy-egy furulyacsoport, kézimunkázókör és asszonykórus működik.

A Vadvirág székháza a munkálatok befejezése után nemcsak az egyesület megújult székhelye lesz, hanem a közösségi és kulturális eseményeknek helyszínt biztosító közösségi ház is – tudtuk meg Tóbiás Józseftől, a VMSZ községi pártszervezetének elnökétől.

Decemberre megújul a hagyományápoló kör székháza

Decemberre megújul a hagyományápoló kör székháza

– A VMSZ községi szervezete által támogatott projektumok közül az egyik legfontosabb számunkra a Vadvirág székhelyének a felújítása. Ez annak a közösségnek a székháza, amely több évtizedes munkájával nagyon sokat tett a magyar közösségért, kultúráért és hagyományápolásért, valamint kiemelkedően fontos szerepet játszik a közösség életében. A beruházásnak köszönhetően a Vadvirág HK modern és örökös székhelyhez jut. Nagyon boldogok vagyunk, hogy megvalósul ez a projektum, amelyhez Pásztor István elnök úr segítségét kértük 2020 elején. A választási kampány alkalmával az elnök úr személyesen is ellátogatott a Vadvirág székházába, ahol megígérte a felújítást, és ennek érdekében személyesen járt közben a magyar kormánynál. Nagy öröm volt számunkra, amikor értesített róla, hogy a magyar kormány teljes egészében támogatja a mintegy 90 millió forintos, vagyis közel 250 000 eurós beruházást.