2024. április 19., péntek

Kreatív ötletek és projektek pedagógusoknak

A Szabadkai Nyári Akadémia harmadik napján a gyakorlati oktatásé és a csoportmunkáké volt a főszerep

Tegnap tovább folytatódott a szakcsoportokban való munka a Szabadkai Nyári Akadémián, amelyet az idén is a helyi Ivan Sarić Műszaki Iskolában rendeznek meg. A jelentkezéskor a résztvevők ezúttal a matematika, a természettudomány, a projektoktatás, a pályaorientáció és az Alkotni jó! elnevezésű szakcsoportok közül választhattak. A matematikai szakcsoport tagjai a délelőtt folyamán dr. András Szilárd és Fridrik Richárd előadását követhették figyelemmel, a természettudományi szakcsoport résztvevői pedig látogatást tettek a palicsi állatkertben. Az Alkotni jó! csoportban tovább folytatódott a Hátránykompenzálás – szociális kompetencia-fejlesztés, művészettel nevelés elnevezésű műhelymunka Török Zita vezetésével.


A projektoktatás szakcsoportban Kissné dr. Zsámboki Réka a keddi elméleti előadások után gyakorlati tudnivalókat osztott meg a pedagógusokkal. Ezek során a komplex pedagógiai tervezésről, az óvodai projektek kidolgozásáról, azok megvalósításáról volt szó. Egy interaktív játékkal indított, amely során kiderült, hogy mennyire fontos szerepe van annak, hogy a gyermekek olyan ismeretekre tegyenek szert az óvodai és iskolai oktatás-nevelés során, amelyet a későbbiekben a gyakorlatban is hasznosítani tudnak. Kiemelte a kompetencia alapú tanítás jelentőségét az óvodások körében. A kisgyermekeknél még nem alakult ki a fogalmi gondolkodás. Tapasztalatszerzés útján, korábbi élmények és emlékek formájában tanulják meg a világ működését. Erre épít a projektoktatás. A projekthét során az óvodapedagógus a gyermekekkel közösen fedezi fel az adott témakört. Mindez egy összetett folyamat, amely több lépésből tevődik össze és nagy előkészületet igényel. A témaválasztás, a szervezés, az adatgyűjtés, a téma feldolgozása és az értékelés után kerülhet sor a projekt bemutatására. Ennek megvalósítására számos lehetőség van az óvodai csoportokban. Az előadó a gondolattérkép használatát és előnyeit is bemutatta a résztvevőknek, akik később – a kiválasztott fogalomra alapozva – pármunkában saját gondolattérképet készítettek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek megalkotásánál nem szabad elfelejteni azt, hogy a gyermekek nem strukturáltan gondolkodnak, hanem az előzetes tudásuk alapján közelítenek meg egy-egy témát.
A pályaorientáció szakcsoport résztvevői szerda délelőtt dr. Fodor Szilvia Kreativitás és motiváció az iskolában elnevezésű műhelymunkáján vehettek részt. Ezután került sor Roncsák Petrovics Erika több mint Kreatív oszi című könyvének bemutatójára. A szerzővel Csernik Ilma pedagógus beszélgetett. A kiadvány a 2010-ben megjelent Kreatív oszi című könyv – ahogyan a szerző fogalmaz – „ráncfelvarráson” átesett, továbbgondolt folytatása. A könyvbemutatón szó volt arról is, hogy az előző kötetben szereplő műhelymunkákat, csapatdinamikai feladatokat sok tanár, tanító és osztályfőnök alkalmazta, próbálta ki a diákokkal. Több mint tíz év telt el a két könyv megjelentése között, és ez idő alatt a digitális pedagógia nagy fejlődésen ment át. Éppen ezért a szerző igyekezett digitális tartalmakkal, online is elérhető játékokkal bővíteni a könyvet. Mint kiemelte, a könyv nemcsak az osztályfőnökök számára lehet jó, hiszen a szaktanárok is meríthetnek belőle ötleteket a tanóráikhoz. Azt is elmondta, hogy az osztályfőnök olyan, mint túrabot. Mindig ott van, amikor a diáknak szüksége van rá. A könyvbemutatón a szerző és beszélgetőpartnere két online játék segítségével a közönséget is megmozgatták.
A 25. Szabadkai Nyári Akadémia ma, csütörtökön zárul.