2024. március 29., péntek

Szőttek, varrtak, selyemszalagot csavartak

Kétnapos műhelymunkán találkoztak Szenttamáson a kézimunka-kedvelők

Hosszú idő után kétnapos műhelymunkát szervezett a Szenttamási Kézimunka-kedvelők Egyesülete. A járvány miatt ugyanis több mint egy évig szüneteltek az ilyen jellegű összejövetelek, a helyzet javulásával azonban az egész tartomány területén fokozatosan újraindultak az összejövetelek és a különböző kézműves- és kézimunka-foglalkozások.

− A múlt héten tartották meg a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének XXII. nemzetközi kiállítását Csókán. A rendezvényen mi is részt vettünk. A hétvégén pedig több csoportot várunk a szenttamási műhelymunkára. A helyi hittanterem kissé szűkös ugyan, és korlátozott létszámmal dolgozunk, de örülünk annak, hogy lehetőség van az ilyen jellegű találkozóra és munkára. Mindezért köszönettel tartozunk Zsúnyi Tibor atyának, aki támogat bennünket azzal, hogy biztosította a helyet a rendezvény megtartásához – mondta Füstös Erzsébet, a szenttamási kézimunkázók vezetője.

Szavai szerint a két nap alatt a fő hangsúly a szövésen van, két nagy, két kicsi és két gyermekeknek való kis ráma áll az érdeklődők rendelkezésére. Ezenkívül úgynevezett karmantyúkat is hoztak, ezeken telefon- vagy szemüvegtartókat lehet szőni.

−A szövés mellett foglalkozunk még fehérhímzéssel, ezen belül lyukhímzéssel és riseléssel is. A jelenlévők dolgozhatnak továbbá dekupázs technikával deszkán és üvegen egyaránt. Papírcsíkokat is hoztunk a quillinghez, és selyemszalagokat a virágok készítéséhez. Mindez mellett bárki mutathat valami mást is, szívesen tanulunk. Az ilyen műhelymunkák tulajdonképpen a Taníts – tanítalak! elv alapján működnek, azaz egymást tanítjuk, egymástól tanulunk. Ezeknek az egész napos munkáknak a legfontosabb hozadéka a tanulás mellett a társalgás és az új barátságok kötése. Vendégeink a verbászi Aranykalász, az újvidéki Mimóza, a topolyai Nefelejcs, valamint a tiszakálmánfalvi Árvácska kézimunkacsoport tagjai, továbbá a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagjai, és természetesen a helyi Hagyományápoló Klub Tulipán kézimunkacsoportja. Külön kiemelném, hogy vannak érdeklődők a gyermekek és fiatalok köréből is – mondta Erzsébet. Egyúttal köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy eljöttek, és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a kétnapos műhelymunka megvalósulásához.