2024. április 23., kedd

Egyre nehezebb helyzetben az állattenyésztők

Nem sok babér terem a mezőgazdasági termelőknek vidékünkön, annak ellenére, hogy a terményárak a jelek szerint magas szinten stabilizálódnak. Az állattenyésztők számára pedig kimondottan kedvezőtlen a mostani helyzet, és a kicsik közül már szinte mindenki felhagyott ezzel a korábban még vonzónak tűnő tevékenységgel.

Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy az utóbbi húsz-harminc évben jelentős változások álltak be az állattenyésztést illetően. Míg korábban egy-egy földműves udvara elképzelhetetlen volt néhány baromfi nélkül, és az istállóban is ott volt egy-két tehén, mára ezek a termelők már kiöregedtek, vagy már nincsenek is közöttünk, a fiatalok pedig nemigen látják értelmét az állattartásnak. Mára már azok is felhagytak például a szarvasmarha-tenyésztéssel, akik öt-tíz-tizenöt jószágot tartottak korábban, mert a mostani árarányok mellett nem kifizetődő. A gazdakör alelnöke azt is elmondta, ma már az a helyzet, hogy a földműveléssel foglalkozók közül sokan már a saját részükre sem tartanak jószágot, hanem megvásárolják azt.

Korábban gyakran hangsúlyozták a szerkezetváltás szükségességét a mezőgazdaságban, azon belül az állattenyésztésben. Két évvel ezelőtt még arról tudtunk beszámolni, hogy fellendülőben van a juhtenyésztés a topolyai község területén. Sajnos azonban az elmúlt egy-másfél év történései erre is kihatottak. Akadozott a kivitel, és beszűkült a hazai piac, a húsbárányokat nem tudták értékesíteni, így ebben az ágazatban is gondok vannak.

Egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet, amely jelenségnek valószínűleg több oka van. A malacok iránt is megszűnt a kereslet, és az ár 150 dinárra esett vissza, ami tíz évvel ezelőtt volt aktuális.

Kovács Viktor, a topolyai községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta, hogy az önkormányzat már évek óta – a lehetőségeihez mérten – segíti a község területén tevékenykedő kistermelőket. Általában októberben jelennek meg a pályázati kiírások, amelyeken keresztül a biztosítási költségek, az állatorvosi költségek fedezésére, méhészeti és egyéb felszerelés vásárlására, kamattámogatásra és egyebekre igényelhetnek támogatást a bejegyzett kistermelők. Hozzátette, hogy már készül az idei terv és a hozzá tartozó dokumentáció, amit elküldenek majd az illetékes minisztériumnak. Ugyanis annak jóváhagyása nélkül nem oszthatóak szét a vissza nem térítendő támogatások.

Elmondta azt is, hogy a falujában, Gunarason – amely nem is olyan régen még az állattenyésztés egyik fellegvára volt ebben a régióban – ma már elszomorítóbb a helyzet. Nem is olyan régen még szinte minden háznál, de legalábbis minden második háznál legkevesebb három tehenet tartottak, és az udvarban is szép számú baromfi kapirgált, mára viszont a legtöbben már felhagytak az állattenyésztéssel, annyira nem kifizetődő évek óta ez a tevékenység. Ugyanakkor észrevehetően próbálkoznak a szerkezetváltással. Egyre többen foglalkoznak fóliás zöldségtermesztéssel, illetve a kecske- és a juhtartás is egyre népszerűbb. Biztatónak nevezte azt a tendenciát is, hogy a helyi termelők megpróbálják közösen feldolgozni az általuk megtermelt nyersanyagokat, és a közös értékesítés is mindinkább dívik.