2024. április 25., csütörtök
TOPOLYA

Tornyos és Gelence testvértelepülések lettek

Az erről szóló szerződést a Zenta községhez tartozó falu napján írták alá

Tornyos helyi közösségnek a vasárnap délelőtti ünnepi szentmisét és kenyérszentelőt követő díszülésén a testvértelepülési megállapodásról szóló szerződést a Zenta községhez tartozó település nevében Kis Bicskei Árpád, a helyi közösség elnöke, az erdélyi Gelence nevében pedig Ilyés Botond János látta el kézjegyével, aki az aláírást követően a jelenlévőknek elmondta, hogy harmadik éve törekednek a két település közötti kapcsolat szorosabbá tételére. Elmondta azt is, hogy mindkét településen hasonló problémákkal és örömökkel néznek szembe, és az anyaországtól elszakadva próbálják megtartani magyarságukat, nemzeti öntudatukat.

Gelence (románul Ghelința, szászul Gälänz) falu Romániában, Kovászna megyében. Alszeg, Felszeg, Szaladár és Ladia nevű részekből áll. Kézdivásárhelytől 12 kilométerre délkeletre, a Gelencei-patak völgyében fekszik. Területe ősidők óta lakott. Határában több ezer éves kultúrák nyomai kerültek elő. Temploma a 13. században épült. Később 1536-ban említették ismét, 1538-ban pedig Gelenche néven került említésre.

A díszülésen részt vevő testvértelepülések képviselőit Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Kis Bicskei Árpád is üdvözölte.
Tornyoson harmincadik alkalommal szervezték meg a falunappal egybekötött kenyérszentelési ünnepséget. Szombaton a helyi sakk-klub sakktornát szervezett a tornyosi általános iskolában, 16 helyi és környékbeli gyerek vett részt rajta. Mint minden évben, idén is volt bográcsfőző verseny, a könyvtárban pedig kézműves-kiállítás, ahol helybeli kézművesek mutatták be alkotásaikat.

Szombaton este szabadtéri diszkóval zárult a program. Vasárnap délelőtt a helyiek és a vendégek a tornyosi templomig rendeztek felvonulást, ahol a szentmise végén megszentelték az új kenyeret. Délután a legkisebbeket játékos vetélkedők, bábszínház várta, fellépett a Zentai Fúvószenekar, este pedig az ünnepi műsor után koncert és utcabál zárta az idei falunapot és kenyérszentelőt.