2024. március 29., péntek
CSÓKA

Elkészült a templomkerítés

Csókán visszaállították eredeti állapotába a katolikus templom kerítését

Június 30-ával határidőre befejeződött a csókai Szentháromság római katolikus templom körüli kerítés építése. A magyar kormány támogatásával, 3,8 millió dinár értékű beruházásból valósult meg a templom körül hiányzó kovácsoltvas kerítés újjáépítése.

Az építkezéssel kapcsolatban Kormányos László, a VMSZ elnökségi tagja elmondta, hogy a munkálatok első fázisát, az alapozást Csóka község önkormányzata támogatta, míg a mostani beruházás anyaországi pénzeszközökből valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából.

– A második világháború után, 1946/47-ben bontották le a kovácsoltvas kerítést. A 176 méter hosszú vaskerítést eredeti állapotában sikerült visszaállítani, tiszteletben tartva a műemlékvédelmi előírásokat, hiszen a csókai katolikus templom kiemelt vallási, kulturális és építészeti értékünk ezen a tájon. A bánsági magyarság megmaradásának legfontosabb intézményei a magyar óvodák, iskolák és az egyházi létesítményeink, amelyek állagmegőrzésére, felújítására a magyar kormány támogatásával jelentős eszközöket sikerült mozgósítani – emelte ki Kormányos László.

Az egykori kerítés mintájára készült el az új

Az egykori kerítés mintájára készült el az új

Hajdú Sándor, a templom plébánosa elmondta, hogy 170 évvel ezelőtt egy hasonló kovácsoltvas kerítést bontottak le, amelynek egy kis részét még őrzik a templom kertjében. Ennek és egy régi fotónak köszönhetően tudták reprodukálni az új kerítést, amely teljes egészében elkészült, és esztétikailag és biztonsági szempontból is sokat jelent a templom és a hívek életében.