2024. március 28., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Marseille-i rendbontások

Az elmúlt hétvége nemcsak a Ligue 1 rajtját hozta el, hanem egyben a francia szurkolók stadionba való visszatérését is. Igaz, bizonyos korlátozások továbbra is érvényben vannak Franciaországban, de a hangulat a mérkőzéseken sokkal jobb, mint azt az elmúlt másfél évben megszokhattuk. Nem mindenki örült ennek a visszatérésnek, hiszen a marseille-ieknél még mindig komoly nézeteltérések vannak a klubvezetők és a rajongók között, akik ennek hangot is adnak a lelátókon. Ami vasárnap este a Montpellier–Marseille derbin történt, már túlment egy határon, hiszen a 20. percben a „szurkolók” üveget dobtak a pályára, az egyik marseille-i játékos pedig meg is sérült. A játékvezető tíz percre felfüggesztette a találkozót, a rendbontókat kivezették a stadionból. A szép játékot hozó rangadón a Montpellier 2:0-ra vezetett, de Payet duplájával és Cengiz Ünder góljával a vendégek fordítottak.

Németországban a bajnoki küzdelmek előtt kupafordulót rendeztek: a bundesligás csapatok többnyire sikerrel vették az első akadályt.
Német kupa, 1/32: Mannheim–Frankfurt 2:0, Meppen–Hertha 0:1, Türkgücü München–Union 0:1, Oldenburg–Düsseldorf 0:5, Villingen–Schalke 1:4, Braunschweig–Hamburg 1:2. Francia bajnokság, az 1. forduló: Metz–Lille 3:3, Montpellier–Marseille 2:3. NB I., a 3. forduló: Debrecen–Újpest 2:2, Puskás Akadémia–Paks 1:6. Szerb Szuperliga, a 4. forduló: Kolubara–Čukarički 3:1, Vojvodina–Voždovac 2:0, Novi Pazar–Partizan 1:4.

Yakin az új svájci kapitány

A korábbi válogatott Murat Yakin lett a svájci válogatott szövetségi kapitánya. A tegnapi hír szerint a 46 esztendős szakember szerződése a 2022-es világbajnokságra selejtező sorozat végéig szól, de a kontraktus meghosszabbítható. A 49-szeres svájci válogatott Yakin a poszton a boszniai születésű Vladimir Petkovićot váltja, aki az idei Európa-bajnokságon a legjobb nyolcba jutott csapatával, amely a négy közé kerülésért a spanyolokkal szemben maradt alul büntetőpárbajban. Petković a francia élvonalban szereplő Bordeaux együttesének a szakvezetőjeként folytatja pályafutását, míg Yakin a hazai másodosztályú Schaffhausen vezetőedzői tisztét hagyta ott a válogatott kispadjáért.

Barca-győzelem

A Barcelona – már a távozó Lionel Messi nélkül – sima győzelmet aratott a Juventus felett a Joan Gamper-kupáért kiírt mérkőzésen. A barcelonai Johan Cruyff Stadionban rendezett vasárnap esti összecsapáson Memphis Depay a 3., Martin Braithwaite az 57., Riqui Puig pedig a 92. percben talált be a torinóiak kapujába. „Leo Messi távozása ellenére nagyon lelkesítő a csapat, az újonnan szerződtetettek és a fiatal játékosok is, akik a jövőt jelentik” – mondta Ronald Koeman a hagyományos, idényt felvezető, 3500 néző előtt megrendezett találkozó után. A Juventus a sztárjaival játszott, így ott volt a pályán Cristiano Ronaldo is, igaz, csak az első félidőben. A felkészülés jegyében mindkét oldalon sok volt a csere.

A spanyol bajnokság pénteken, az olasz a jövő hét végén kezdődik.

Lukaku a Chelsea-ben?

Romelu Lukaku, az olasz bajnokságban címvédő Internazionale belga labdarúgója brit és angol sajtóértesülések szerint a Chelsea-nél folytatja pályafutását. A gólerős válogatott támadóért 115 millió eurót kap a milánói klub, így Lukaku visszatér a Premier League-be, ahol korábban már több együttesben megfordult, és volt a Chelsea labdarúgója is. A 28 éves Lukaku az Anderlechttől igazolt az angol élvonalba 2011-ben, és 2014-ig volt a Chelsea futballistája, ahol nem tudott gyökeret verni, csupán 15 meccsen lépett pályára. Kétszer is kölcsönadták, előbb a West Bromwich Albionnak, majd az Evertonnak, utóbbi 2014-ben megvásárolta, és ottani három éve alatt 110 meccsen 53-szor volt eredményes. Lukaku 2017 és 2019 között a Manchester Unitedet erősítette (66 mérkőzésen 28 gól), ahonnan tavalyelőtt szerződött az Interhez, amelynek színeiben kiválóan teljesített: 95 találkozón 64 alkalommal volt eredményes. Utóbbihoz hasonló a mutatója belga válogatottként: a nemzeti együttesben 2010 óta játszik, és eddigi 98 meccsén 64-szer talált be az ellenfelek kapujába.