2024. április 23., kedd
GÖRDESZKÁZÁS

A tizenkét év is sok

Az olimpia első hetén sokan felhúzták a szemöldöküket a hírre, hogy az olimpián debütáló egyik új sportágban, a gördeszka női utcai számában egy 13 éves japán lány hozta el az aranyat, a dobogó második fokára szorítva szintén 13 éves brazil riválisát.

Nos, a sportág második héten zajló, park névre keresztelt pontozásos versenyszámában – ahol egy „katlanban” kell trükköket bemutatniuk a versenyzőknek – ezt a kort is alullicitálta a házigazda, hiszen Kokona Hiraki 12 évesen szerzett ezüstérmet. A győztes ezúttal a szakmában veteránnak számító 19 éves Szakura Joszozumi lett, a harmadik helyre pedig az előzetesen nagy esélyesnek tartott brit Sky Brown szorult, aki másfél hónappal idősebb Hirakinál, de már 13 esztendős.

Megdöbbentően alacsony számok ide vagy oda, Hiraki és Brown is csak hazája legfiatalabb olimpiai érmese lett, a mindenkori legfiatalabb dobogós rekordja azonban talán örökre megdöntetlen marad, azt ugyanis a görög tornász, Dimitriosz Loundasz tartja egy harmadik hellyel még a legelső, 1896-os athéni olimpiáról, amikor csupán 10 éves és 216 napos volt.