2024. április 25., csütörtök

Gondot viselünk a nyugdíjasokról

Önkormányzati delegáció járt a szenttamási Nyugdíjasok Egyesületében

Az állam továbbra is támogatja a nyugdíjasokat, ugyanakkor az önkormányzat támogatására is számíthatnak, mondta Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, a helyi nyugdíjasok egyesületében tett látogatásakor.

A legidősebb korosztály képviselői a községi delegációt az egyesület klubhelyiségében fogadták, ahol egyúttal a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végzett. A polgármester kíséretében volt dr. Ilija Gazepov és Jovica Andrić, a községi tanács tagjai, Ljiljana Plazačić, a tartományi képviselő-testület tagja és Slobodan Subić, a Sport-, Rekreációs és Idegenforgalmi Központ igazgatója.

− Az idén augusztus 17-én 100 nyugdíjas számára szervezzük meg az egynapos kirándulást, és bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lesz. A nyugdíjasokról nem csupán az önkormányzat visel gondot. Ezek az emberek képezik társadalmunk gerincét, ők építették fel az országot, amíg dolgoztak, különböző módon járultak hozzá előrehaladásunkhoz, és végül ők szenvedtek a legtöbbet amíg az állam a gazdaság konszolidációjával küzdött. Mindezt kötelező visszafizetnünk, nyugdíjas korukban pedig támogatnunk kell őket. Az állam igyekszik, hogy az előttünk álló hónapokban anyagilag támogassa a nyugdíjasokat. Először szeptemberben kapnak 50 eurót, novemberben 30-at, decemberben pedig 20-at. A szerb kormány bejelentette, a jövő év februárjában minden nyugdíjas további 20 ezer dinár támogatást kap – mondta Szenttamás polgármestere. Egyúttal emlékeztette a jelenlévőket, hogy a nyugdíjasok egyesülete klubhelyiségének felújítására a költségvetésből biztosítottak eszközöket.

A szenttamási egyesület turiai és nádaljai „fiókintézete” ugyancsak helyiséggondokkal és egyéb technikai nehézségekkel küzd. Radivoj Debeljački elmondta, a falvakban élő nyugdíjasok képviselőivel meg kell beszélni, hogy melyek a legégetőbb problémák: − Pontosan meg kell fogalmazni a gondokat, felmérni a lehetőségeket és a helyzetet. Amennyiben itt is szükség van a klubhelyiségek felújítására, vagy új bútorzat, felszerelés kell, azt is megoldjuk – fogalmazott.

Ljubica Alargić, a szenttamási egyesület elnök asszonya elmondta, az elmúlt időszak és a koronavírus-járvány még inkább felszínre juttatta azokat a nehézségeket, amelyekkel az alacsony bevételű nyugdíjasok nap mint nap szembesülnek:

− Elégedettek vagyunk társadalmunk nyugdíjasokhoz való viszonyával, és az állami támogatásokkal is. Évek óta jó az együttműködésünk az önkormányzattal, bármikor fordulunk ilyen-olyan támogatásért hozzájuk, mindig készen állnak segíteni. Igaz, néha vannak kivételek, elégedetlenek, viszont meg kell érteni, hogy az önkormányzat nem tud minden problémánkat megoldani, és nem tud mindenkinek külön-külön segíteni. A nyugdíjasok tartományi egyesületében többször találkoztunk más községek nyugdíjas egyesületeinek képviselőivel, akik elmondták, hogy a működési feltételek és körülmények közel sem olyan jók, mint Szenttamáson. Mindez pedig az önkormányzat irántunk való megértésének köszönhető – mondta Ljubica Alargić.