2024. március 29., péntek

Elérkezett a szeder ideje

Történelmi rekordokat döntöget a fekete gyümölcs ára

Aki alaposan be szeretne szedrezni, annak a szokásostól mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia. A szeder ára maga alá gyűrte a piros aranyként emlegetett málnáét is. A közkedvelt gyümölcs idénye már javában tart, egyesek a hazai gyümölcstermesztők napfelkeltéjéhez hasonlítják ezt a kedvező érdeklődésnövekedést, ami az árakat is megemelte – írja a RINA hírügynökség.

Jól jártak, akik szederültetvénybe ruháztak az elmúlt évek során. Történelmi maximumot emlegetnek a szakértők a gyümölcs árával kapcsolatban. A kilónkénti nagykereskedelmi ár 200 dinárról indul, az átlagos nagyvárosi piacokon pedig 250 dinárért mintegy 300 grammot kínálnak. Ez nagy előrehaladás, ha azt vesszük, hogy a szeder ára az elmúlt években átlagban 50 dinárba került. – Végre elérkezett a szeder nagy pillanata, a napok múlásával arányban azt várjuk el, hogy körülbelül 300 dinár körül állapodik meg az ára. A nagy keresletet a világpiaci hiány okozta. A mexikói termelés nem elégíti ki a világpiaci igényeket, s emiatt a legtöbb ország a saját termelési kapacitása felé fordul. Ez most egy nagy lehetőség a régiónak, olyan kapuk is megnyíltak most előttünk, amelyeken annak idején esély sem volt keresztüljutni. Ilyen például a skandináv országok piaca – mondta Dobrivoje Radović gyümölcstermesztő a délnyugat szerbiai Ivanjica településről.

A szeder egyébként osztozik a málna sorsában. A hozam jelentősen kevesebb, mint az előző években. A szárazság nem kedvezett a termésnek. Szerbiában jó néhány évvel ezelőtt 6700 hektár földterületen termeltek a gyümölcsből, majd az egyre kedvezőtlenebb gazdasági eredmények miatt fokozatosan váltottak a régi termelők. Jelenleg mindössze 1300 hektár területen termesztenek szedret. A régi termelők közül sokan bánhatják, hogy hátat fordítottak a szederüzletnek.

– Az időjárás nagyon mostohán bánt a szederrel. Ez a gyümölcs sok vizet igényel, nem bírja a nagy meleget, sokkal kevésbé, mint a málna. Én 40 áron termelek és 10 ár nagyságú területen még idejében sikerült minden mezőgazdasági eljárást bevetnem annak érdekében, hogy minél több termés maradjon. Egy áron körülbelül egy tonna első osztályú szeder termett, ami kiváló eredmény. A többi területen, ahol már nem jutott kapacitás a mezőgazdasági intézkedésekre, a hozam katasztrofális volt. Ha a szerbiai helyzetet nézzük, elmondhatjuk, hogy a termés mintegy 60 százaléka elszáradt – közölte Radović.

A gazda azt is megjegyezte, a szeder iránti érdeklődés még a málna irántit is meghaladja. A termelők megengedhetik maguknak azt is, hogy válogassanak, kinek adják el a gyümölcsöt. Néhány évvel ezelőtt a gazdák kétségbeesetten viszonteladótól viszonteladóig járkáltak, hogy ki akarja megvenni a  termést, az idén pedig házhoz jön az üzlet. A kereskedők szinte unalmaskodnak a termelők nyakán, az ár szinte nem érdekli őket. Ami fontos, bármennyiért is, de szedret kell venni.