2024. április 18., csütörtök
OROM

A ringatótól a szalmabála-labirintusig

Idén is együtt szórakozhat szülő és gyerek a Malomfesztivál gyerekprogramjain

Az oromi Malomfesztivál egyik ismertetőjegye, hogy nemcsak a bulizni vágyó fiatalokat szólítja meg, hanem azokat a szülőket is, akik kisgyerekeikkel érkeznének a rendezvényre. A babapihegő és a gyereksarok idén is tartalmas programokkal várja a legkisebbeket és a szüleiket, de a kicsit nagyobbak is találhatnak maguknak izgalmas foglalkozásokat – tudtuk meg Vígi Sárától és László Ágnestól, a Malomfesztivál gyerekprogramjainak szervezőitől, akik azt is elmondták, hogy 13 éves korig ingyenesen látogatható a fesztivál, csak a szülőknek kell jegyet venniük vagy bérletet váltaniuk.

Vígi Sára elmondta, hogy már az előző években megjelent az igény arra, hogy legyen egy hely a legkisebbek számára, ahol a szülők letehetik őket, ahol a gyerekek biztonságos környezetben mászhatnak, játszhatnak.
– Ez azt jelenti többek között, hogy árnyékot biztosítunk számukra. A szülők számára is jó ez a megoldás, hiszen régi ismerősök egymásra találhatnak, le tudnak ülni beszélgetni, és az eldugottabb helyen való szoptatásra, pelenkázásra is lehetőség van. Az idén emellett bővültünk is: az óvodás és kisiskolás korosztály, egészen 9-10 éves korig, találhat magának programot nálunk.

Mint mondta, a programot úgy állították össze, hogy ne csak a gyerekek, hanem a szüleik, illetve a gyereket tervezők is megtalálják náluk a helyüket.
– A programjaink között több olyan lehetőség van, ami az egész család számára szól. Fontosnak tartjuk, hogy közös játékra és közös kikapcsolódásra adjunk lehetőséget, mert úgy vesszük észre, hogy a hétköznapokban nehéz megszervezni a minőségi együtt töltött időt, miközben ezek tudják leginkább feltölteni a gyerekek érzelmi tankját. Ilyen foglalkozásunk lesz például a Csicsörke játékra hív, ahol Mácsai Mónika vezetésével játszhatnak majd együtt a gyerekek és a szülők. Lesz családi edzés is, ahol kiderül, hogyan tornázhat együtt az egész család, illetve gyerekjógával is készülünk. Mindez játékos formában fog megvalósulni. Mindkét nap bábszínházzal várjuk a gyerekeket: Magyarországról Fülöp József, a Ciróka Bábszínház egyik tagja érkezik hozzánk, illetve Virág Gyuri, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze hozza el a Jancsi apródról szóló előadást. Zene is mindkét nap lesz, Bakos Árpival énekelhetnek együtt gyerekek és szülők, szombaton pedig a Juhász zenekar koncertezik. Ringató- és Kerekítő-foglalkozás is lesz a legkisebbeknek, a nagyobbaknak pedig a Streamlet Művészeti Egyesület tagjai mutatkoznak be. A szülőknek bemutatjuk a babahordozási lehetőségeket, illetve bemutatkozik az alakulóban lévő Vajdasági Dúlák civil szervezet is. Emellett szeretnénk építeni egy kis labirintust szalmabálákból, illetve mezítlábas parkkal is készülünk a kicsiknek.
Hozzátette, hogy a fesztiválon mindezeken kívül is rengeteg felfedeznivaló lesz a gyerekek számára is, akik akár a kézműves- vagy a chillsátorban is találhatnak őket érdeklő foglalkozásokat.

László Ágnes hangsúlyozta, hogy a foglalkozásokra a kisgyermekes családokat várják, akár csecsemővel is.
– Minden korosztály számára kínálunk programokat. Különböző ingereket „piszkálunk meg”, amelyek közül, zenei fesztiválról lévén szó, nyilván a hang, a hallás az elsődleges. A gyerekeknek nagyon fontos az elsődleges személyek hangja. Milyen jó nagymamával, nagypapával ölbéli játékokat játszani, vagy a szülőkkel énekelni, bármikor, bármit! Arra biztatjuk a szülőket, hogy bátran énekeljenek a gyerekeknek, mivel ez nagyban meghatározza a világképüket. Többek között ez az alapja a Kerekítő- és a Ringató-foglalkozásoknak, illetve Bakos Árpi hangszeres foglalkozásának is. A passzív szemléléstől eljuthatunk az önfeledt játékig. A gyerekeknek már egy szalmaszál is játék, egy szalmabála már-már egy játszótérrel ér föl. Reméljük, a szalmabála-labirintussal elnyerjük a nagyobb gyerekek tetszését. A mezítlábas parkkal a finommotorika fejleszthető, illetve ügyességi játékként is használható.
Hozzátette, hogy a Malomfesztiválra érkező fiatal családok gyakran visznek magukkal nagyszülőket, hiszen együtt könnyebb babázni és koncertet hallgatni is.
– Amíg a nagyszülők elmolyolnak a gyerekekkel a babapihegőn vagy a gyereksarokban, addig a szülők kicsit felszabadulhatnak máshol. Ez a folytonosság az, amit nagyon szépnek tartok a Malomfesztiválban.