2024. március 29., péntek

Negyed évezred oktatás

Jubileumot ünnepelt a kishegyesi általános iskola – Bemutatták az intézmény történetét taglaló könyvet

Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola egy különleges könyvet adott ki, a kishegyesi oktatás megkezdésének évfordulója alkalmából. A könyv A mi iskolánk – 250 év története címet viseli, és az Anna-napok programsorozat keretében került sor a bemutatójára. A könyv megjelenése kapcsán Fülöp Valentin iskolaigazgatóval beszélgettünk, és Fülöp elmondta, hogy igen alapos munkát végeztek a könyv összeállítása során.

– Iskolánk tavaly ünnepelte a tanítás megkezdésének 250. évfordulóját Kishegyesen. Ennek kapcsán volt egy olyan ötletünk, hogy könyvet fogunk kiadni, amelyben megpróbáljuk összefoglalni ennek a 250 évnek a történéseit. A könyv címe: A mi iskolánk – 250 év története, és az iskola történetét foglalja össze. Összegyűjtöttük a volt iskolaigazgatók névsorát, az iskolaszék elnökeinek a névsorát és az egykori dolgozók névsorát, 1770-től napjainkig. Ez igen komoly munka volt, mire hellyel-közzel sikerült mindenkit felkutatni. A könyvben szó van még az iskolai ünnepségekről, helyet kaptak a még élő, egykori iskolaigazgatók visszaemlékezései, írtunk a testvériskoláinkról, valamint a szervezetekről, amelyekkel együttműködünk. Az iskola volt dolgozói is írtak visszaemlékezéseket, és egykori diákjainkat is felkértük, hogy írjanak a könyvbe. Természetesen a büszkeségeinket is felsoroltuk, a generáció diákjait, a sportolókat és az Ady-díjasokat – számolt be az igazgató, majd azzal folytatta, hogy igen tartalmas, több mint 200 oldalas könyv állt össze.
Egy ilyen volumenű könyv elkészítése komoly munkát igényel, ezért a szerkesztésben többen is részt vettek – tudtuk meg Fülöptől.

– A szerkesztésben rajtam kívül öt kollégám vett részt: Hajvert Ákos, Kormos Ferenc, Kovács Hanna, Molnár Márta és Vass Szabolcs. Ezzel kapcsolatban még el kell mondanom, hogy hatalmas köszönettel tartozunk Kádár Sándornak, aki adománnyal támogatta a könyv megjelenését. Segítsége nélkül ez a könyv nem jelenhetett volna meg. Illetve a Bethlen Gábor Alaptól is kaptunk pénz a könyv kiadására. Külön köszönetet szeretnék még mondani id. Virág Gábornak, aki rengeteget segített a könyv elkészítésében, illetve Mendler Ferencnek, aki értékes adatokkal és fényképekkel járult hozzá a könyv kiadásához – mondta el az igazgató.