2024. április 25., csütörtök

Arany a szerb vízilabdázóknak!

A szerb férfi vízilabda-válogatott, népszerű nevükön a delfinek, jobbnak bizonyult a tokiói olimpia döntőjében Görögország válogatottjánál. A fordulatokban gazdag mérkőzést a szerb pólósok 10:13 (3:6, 4:2, 2:2, 1:3) arányban nyerték meg, és megszerezték Szerbia 3. aranyérmét a játékokon.

Az első negyedben a szerbek nagy fölényben játszottak, 2-2 után megléptek és háromgólos előnnyel (6-3) zártak. Különösen akcióból voltak bátrak és eredményesek, míg a görögök a fórjaikra építettek, kapusteljesítményük viszont a közepestől is elmaradt. A második felvonás váratlan görög feltámadást hozott, amit leginkább a szerbek kínáltak számukra tálcán. Utóbbiak támadásaiból ekkor hiányzott az elképzelés és az erő, védekezésben pedig nem volt kellő összhang, a görögök így négy perc alatt 4-1-es etappal utolérték ellenfelüket. A zárszó mégis a szerbeké volt, akik 8-7-es előnnyel vágtak neki a második félidőnek.
A harmadik negyedben feljavultak a védekezések, és a kapusok is érdemit tettek hozzá a mérkőzéshez, ezekhez hozzájárult, hogy némi fáradtság mindkét oldalon jelentkezett. A záró rész elején a görögök egyenlítettek, de ezzel el is lőtték az összes puskaporukat, mert a folytatásra fizikálisan felőrlődtek, miközben a szerbek megrázták magukat, és sorozatban lőtt három góllal már a hajrá előtt eldöntötték az összecsapást.
A győztes csapatban tízen szerepeltek az öt éve aranyérmes együttesben is.

A szerb válogatott öt győzelemmel és két vereség után jutott a döntőig, és megvédte a Rióban szerzett aranyérmet. A Görögország elleni mérkőzések mérlege az utóbbi 8 évben: tíz győzelem 11 mérkőzésből.