2024. április 19., péntek
OLIMPIA

Hosszabbításban győzte le Brazília a spanyolokat

A brazil férfi labdarúgó-válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét, miután a tokiói játékok futballtornájának fináléjában hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Spanyolországot.

A brazil válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a spanyol csapatot a tokiói olimpia férfi labdarúgótornájának szombati döntőjében, ezzel megvédte a Rio de Janeiróban szerzett címét. A Jokohamában rendezett összecsapás 38. percében Richarlison büntetőt hibázott, majd az első félidő hajrájában Matheus Cunha megszerezte a vezetést a braziloknak.

A fordulás után a spanyolok az Európa-bajnokságon is szerepelt Mikel Oyarzabal találatával egyenlítettek, és mivel a rendes játékidőben nem esett több gól, hosszabbítás következett. Itt a dél-amerikaiak Malcom góljával újra vezetést szereztek és ezt a lefújásig meg is őrizték.
A brazilok csapatkapitánya, Dani Alves ezt a meccset is végigjátszotta, és - a világon egyedüliként - pályafutása 44. trófeáját szerezte, egyben ő lett az olimpiai férfi labdarúgótornák legidősebb győztese. André Jardine szövetségi edző úgy fogalmazott, a 38 éves hátvéd példa lehet minden brazil sportolónak, mivel fizikálisan lenyűgöző formában van, rendkívül tapasztalt, és tudatos döntéseket hoz.
A Sevilla, az FC Barcelona, a Juventus és a Paris Saint-Germain korábbi futballistája közölte, a lehető leghosszabb ideig szeretné folytatni a játékot, hiszen ötven trófea megszerzése a célja.
„Nem tartom magam öregnek, harcolni fogok. Egyre több tapasztalatom van, a célom a jövő évi világbajnokság megnyerése, ezt soha nem rejtettem véka alá" „ mondta.
Alves térde májusban megsérült, ezért a Copa Americán nem léphetett pályára, ennek köszönhetően viszont az olimpián ismét csúcsformában játszott.