2024. március 28., csütörtök

Turistacsalogató is lehet a szeder

A törökfalui Mátyás-tanyán a szederültetvény ételhez és italhoz szolgáltat alapanyagot, valamint turisztikai program és élősövény is

A Törökfalu közelében lévő Mátyás-tanyán hat éve hozott létre szederültetvényt a falusi turizmussal foglalkozó Csincsik Edit és családja. A mintegy száz méter hosszúságú, több sorba rendezett és zölden burjánzó ültetvényen mostanság folyamatosan napról napra zajlik a szederszüret. Az éretten fekete színű és zamatos szederbogyó azon kívül, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rendkívül egészséges is, hiszen kiváló antioxidáns, immunerősítő és vérképző hatású, tudtuk meg Csincsik Edit tanyatulajdonostól. Elmondta, hogy a szedret nem nagybani értékesítésre termesztik, hanem a falusi turizmusban használják fel mélyhűtötten, sütemények készítésére, valamint feldolgozva szörp és dzsem formájában, de csináltak már belőle bort is. A szederszüret emellett turistacsalogató program is, valamint az ültetvény élősövényként a tanya zöldesítését és védelmét szolgálja a természeti erőkkel szemben.

Csincsik Edit (Csincsik Zsolt felvételei)

Csincsik Edit (Csincsik Zsolt felvételei)

A Mátyás-tanyán minden a falusi turizmusnak van alárendelve, a szedertermesztés is. A tanya már évek óta rendelkezik engedéllyel a falusi turizmus végzésére, és nem mellékesen 2018-ban a magyar agrárminisztérium pályázatán elnyerte az Év határon túli tanyája díját is. Öt hektáron terül el, amelyből négy hektár szántó, a maradék egy pedig parkosított terület a vendégfogadásra átalakított tanyaépülettel, vendégházzal és filagóriával, illetve halastóval, valamint több száz fával és a szederültetvénnyel. Csincsik Edit elmondta, hogy hat éve telepítették a szedret, amely három éve fordult termőre. A mezőgazdasági mérnök végzettségű tanyatulajdonos megjegyezte, hogy próbálkoztak többféle bogyós gyümölccsel, köztük goji és piszke telepítésével is, de ezek közül csak a szeder maradt meg, amely nagyon szereti a helyi talajt. Kiemelte, hogy a Thornfree fajtájú tüskétlen szedret telepítették, amely nagyon bőtermő és nagy szemű 4,5 grammos átlagsúllyal, fekete színű, kemény húsú, fényes, lédús, kellemes ízű fajta.

– A szeder folyamatos érésű. Fürtben vannak rajta virágok, majd a termés. A fürtön először a középső szem kezd megnövekedni és befeketedik, de a több még piros, ezek néhány nappal vagy héttel később érnek be. A szeder nemrégen kezdett érni, az első szemeket július végén szedtük le, és várhatóan augusztus közepéig szüretelhetjük. A hőség miatt lehet, hogy augusztus közepére már teljesen leérik. Két hétig folyamatos érésben van, napról napra, de ez az attól is függ, hogy milyen az idő – magyarázta Csincsik Edit.

A szeder fürtökben terem a száron

A szeder fürtökben terem a száron

– Az idén kevesebb szeder lett, mert nagy volt a szárazság is. Azonban nem elsősorban a szárazság volt a probléma, hanem a 40 Celsius-fokos meleg, mert stresszes állapotba kerültek a növények. Az érés előtt álló néhány szem összesült, ezért azt néztük, lehet, hogy nem is lesz termés. Aztán jött egy nagy eső lehűléssel, és átvészelte a szeder. Várhatóan sokkal kevesebb, fele annyi termés lesz, mint az előző években a nagy meleg miatt, ami rossz hatással volt a növényre, viszont a szemek szépek. Erre a fajtára az jellemző, hogy rendkívül jó íze van, hatalmasak a szemek és nagyon zamatosak. Az idén 100 kilónál nem lesz több, bár az elmúlt években legalább 200 kilót mindig leszüreteltünk. Ebben a földben nagyon jól érzi magát a szeder, amely gyönyörűen hajtott és könnyen szaporítható is, mivel a földre lenyúló hajtások ősztől tavaszig tövet eresztenek és ezeket lehet telepíteni. Az elkövetkezőkben szeretnénk bővíteni az ültetvényt, aminek van hagyva hely. Minden évben rengeteg új kis bokor van, amit megfogunk és újabb sort telepítünk belőlük. A szedret oszlopok közé kifeszített drót támrendszerre kell felfuttatni, mert a földön nem érvényesül. Sokan úgy szokták, hogy kevés hajtást hagynak, mert attól tartanak, nem bírja el a növény. Tudomásom szerint a szeder azt szereti a legjobban, ha természetesen hagyják nőni, akkor ad legnagyobb termést. Eleinte mindenki ellenezte, hogy meghagyjam sűrűre, de később belátták, hogy így hoz jó termést. Hagyjuk szabadon nőni a hajtásokat, amelyeket rákötjük a támrendszerre. Ősszel az a feladatunk, hogy azt a hajtást, ami letermett, ki kell vágni. Látszik, hogy melyik termet le, az barnább mind a többi, azt kivágjuk tőből, de már ilyenkor látszanak a következő évi gyönyörű hajtások is. Azokkal foglalkozunk és felkötjük a támrendszerre, mert a következő évben azok hozzák a termést. Bizonyos metszést kell végezni a szedren. Én úgy szoktam, hogy egy hajtáson hagyok három egészen hosszú hajtást, ami meg oldalt jön, azt visszavágom 20 centire. Nem munkaigényes a szeder termesztése, mert semmilyen betegség nem fogja, nem bántják a bogarak és a gombabetegségek, ezért teljesen vegyszermentesen termeljük. Mindössze annyit igényel, hogy tavasszal valamennyi tápot adunk neki. Az ültetvényen van lehelyezve csöpögtetőrendszer, ha szükséges, akkor tudjuk öntözni. Nagyon fontos a szedertermesztésnél a növény igényeinek megfelelő minőségű talaj. Ezt abból tudom, hogy az adai szomszédasszonyoknak már rendszeresen hordom a szedertöveket, de azok ott mind kiszáradnak – mesélte a tanyagazda, aki hozzátette, hogy néhány évtizede Adán ugyancsak volt négyszer ekkora méretű szederültetvényük, de néhány év után felszámolták, mert a rossz minőségű föld miatt apró volt a termés és ez gondot okozott az értékesítésnél. 

A szederdzsem és a mélyhűtésre szánt gyümölcs

A szederdzsem és a mélyhűtésre szánt gyümölcs

A Mátyás-tanyán külön odafigyelnek, hogy vegyszermentesen termesszék a szedret, mert ezt teljes egészében a falusi turizmus céljaira használják fel. Bár Csincsik Edit megjegyezte, ha találnának piacot a szeder értékesítésére, akkor megérné nagyobb területen is termeszteni, hiszen a négy hektár szántóból bármekkora területet leválaszthatnának a termesztésre, ami viszonylag kevés munkát igényel. Viszont a piackutatásra egyelőre nincs kapacitásuk a falusi turizmus mellett, amelyben többcélúan használják fel a szedret, köztük élelemnek, italnak és programként is.

A bőtermő, nagy szemű, lédús és kellemes ízű szeder

A bőtermő, nagy szemű, lédús és kellemes ízű szeder

– A leszüretelt szeder nagy részét mélyhűtőbe tesszük műanyag dobozokban. Mélyhűtésre kiválóan alkalmas. Nálunk minden a turizmus körül forog, ezért a mélyhűtött szedret a vendégeknek készített süteményekhez, gyümölcslevekhez és dzsemekhez használjuk fel. Csak saját készítésű italokat forgalmazhatunk, ezért készítünk szederszörpöt. Nagyon finom a dzsem is, amelyre rákerült a Mátyás-tanya neve és elérhetősége. A vendégek megkóstolják a dzsemet, van, aki vásárol is belőle. A szeder felhasználására a dzsemet találjuk a legjobbnak, mert eltartható, üvegben tároljuk és bármikor levehető a polcról. A vendégeknek nagyon tetszik, mert intenzív és finom aromája van. Mostanában indítottunk kenyérsütő műhelymunkát. A megsült kenyeret megkenjünk dzsemmel is, mindig külön megdicsérik, hogy mennyire finom. Nagyban nem akarjuk készíteni a dzsemet, mert nagyon le vagyunk terhelve, ezért csak a turisták részére készül, ezt sehol máshol nem árusítjuk – közölte a tanyatulajdonos. – Igyekszünk programot is nyújtani, ezért indítottuk a szedd magad akciót. Ha valaki szeretné megnézni, hogy hol található a Mátyás-tanya és mi van itt, akkor lehetőséget nyújtunk, hogy jöjjenek el és szedjenek maguknak szedret. Ilyen módon áruljuk háztól a szedret, de piacra és üzletekbe nem visszük. Ez a program már a harmadik éve zajlik. Eleinte ismerősök és rokonok jöttek, de most már mások is megjelennek. Megnézik a tanyát és megszedik a szedret. Sokszor gyerekekkel jönnek, akiknek érdekes a szederszüret és megtanulják, hogyan működik ez az életben, és nem csak az üzletekben látnak egy zacskó gyümölcsöt. A szeder nem olcsó, a többi gyümölcshöz képest háromszoros áron kel el, ezért mi minimális árat próbálunk szabni, mert azért nem akarjuk csak úgy odaadni – nyilatkozta Csincsik Edit.