2024. április 19., péntek

Újabb tartomány székhelyét vették be az afganisztáni tálibok

Három napon belül már a harmadik afganisztáni tartomány székhelyét vonta uralma alá a tálib mozgalom – jelentették be vasárnap a helyi hatóságok.

Az iszlamista lázadók az északi Szári-Pul tartományt szerezték meg az afgán kormányerőkkel folytatott harcok során. A tálibok elfoglalták az összes kormányzati épületet, köztük a kormányzó irodáját és a rendőr-főkapitányságot Szári-Pul városban. A tartományi kormányzati tisztségviselők egy helyi katonai egységnél kerestek menedéket, bár beszámolók szerint a tálibok a katonákat is támadják.
Vasárnapi jelentések szerint a tádzsik határhoz közeli, stratégiai fontosságú Kunduz tartományban is kezdik megvetni a lábukat. Az AFP francia hírügynökség tudósítójának jelentése szerint Kunduz városban a tálibok már elfoglalták az összes fontosabb épületet.
Szombaton a lázadók az ország északnyugati részében fekvő Sibargan városát, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét foglalták el, egy nappal korábban pedig a délnyugati Nimrúz tartomány székhelyét, Zarandzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá.
A tálibok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Eközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.