2024. április 16., kedd

Negyedik hétvégén tüntettek a korlátozások ellen Franciaországban – VIDEÓ

A francia belügyminisztérium szerint csaknem 240 ezren tüntettek Párizsban és más francia városokban szombaton: ez volt sorozatban a negyedik hétvége, hogy az emberek utcára vonultak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások ellen.

Egyúttal ez volt a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy egy hónapja elkezdődtek a tiltakozások. Párizsban körülbelül 17 ezren tüntettek, míg a Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban 37 ezren, Nizzában pedig 10-20 ezren. Lyonban a tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel.
A megmozdulásokra két nappal azután került sor, hogy a francia alkotmánytanács jóváhagyta azt a törvényt, amely előírja, hogy csak védettségi igazolvánnyal látogathatók a bárok és éttermek, és kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást.
Hétfőtől csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek kávézóba és étterembe, illetve használhatják a távolsági közlekedést. Egyes esetekben a kórházak is elkérhetik a dokumentumot, amely a friss negatív Covid-tesztet, az oltást vagy a betegségből felgyógyulást igazolja. Az igazolvány már eddig is kellett a kulturális és rekreációs célú létesítmények – köztük a mozik, koncerttermek, vidámparkok – látogatásához, amennyiben azok ötvennél több embert fogadtak be.
A szombati tüntetések nagyrészt békésen zajlottak. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy az új rendelkezések csorbítják szabadságjogaikat, és burkoltan kötelezővé teszik az oltást.

A megmozdulások ellenére felmérések azt mutatják, hogy a franciák többsége támogatja a védettségi igazolványról szóló rendelkezéseket.
Egy másik, Florian Philippot jobboldali politikus által szervezett tüntetésen ezrek gyűltek össze az egészségügyi minisztérium épülete előtt Párizs központjában. A tiltakozók Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték.
Az Indiai-óceánon található Réunion szigetén is ezrek vonultak utcára, hogy tüntessenek a védettségi igazolvány ellen. Réunion francia tengerentúli terület.
Franciaországban naponta legalább 21 ezerrel nő a regisztrált fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. Eddig több mint 112 ezren vesztették életüket a Covid-19-ben.
A mintegy 67 millió lakosú Franciaországban a lakosság közel 54 százalékát oltották be teljesen. Legalább hétmillióan kapták meg az első oltást azóta, hogy Macron július 12-én bejelentette: védettségi igazolványra lesz szükség több létesítményben.
Számos európai országban vezették be a védettségi igazolványt, köztük Olaszországban, Dániában és Ausztriában.