2024. április 24., szerda

Épül a Kreatív negyed

A munkálatok menetét a kormányfő is megtekintette

Az egykori Petar Drapšin gyár régi épületkomplexumát az ezredfordulón mindenki csak Kínai negyedként emlegette. Az újvidéki fiatalok, civil szervezetek és polgári kezdeményezések foglalt ház jellegű bázisa volt ez, amely helyet adott a kreatív ötleteknek, kezdeményezéseknek, kultúrának, művészetnek.
Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány, Újvidék város, a tartományi kormány közös együttműködésével megkezdődött a negyed helyreállítása. Ana Brnabić miniszterelnök tegnap délután Újvidéken járt, hogy személyesen is meggyőződhessen a munkafolyamatok menetéről.

A miniszterelnök vendéglátóival körbejárta az épületszárnyakat, megtekintette az eredeti terveket, a korrekciókat, tájékoztatták arról, hogy mely további rekonstrukciós munkálatok szükségesek. A látottakkal elégedett volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Igor Mirović tartományi kormányfő, Maja Gojković művelődési miniszter és Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány elnöke is. Velük a kormányfő zárt ajtók mögött folytatott tárgyalást.

Az ezt követő sajtótájékoztatón a polgármester hangot adott elégedettségének a projekt sikerével kapcsolatban. Vučević elmondta, egy korszerű, multifunkcionális tér jön majd létre hamarosan, amely továbbra is otthont ad a kultúrának, a szervezőkészségnek és a kreatív ötleteknek.
Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány elnöke szerint senki sem csalódik majd a végeredményben. Elmondása szerint az eddigiek során hat helyiséget-épületet újítottak fel, további négy maradt hátra.

– Fontos szempont volt az, hogy az eredeti épületkomplexum ugyanúgy nézzen ki, mint korábban, tehát itt felújításról beszélünk. A munkálatok folyamán viszont kiderült, hogy egyes épületek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ahogyan azt feltételeztük. Emiatt a rekonstrukciós műveletek is jobban elhúzódnak, mint ahogyan ezt előirányoztuk, de természetesen a járványügyi helyzet is közbeszólt mindenbe. Jelenleg azt tudom mondani, hogy az épületegyüttes bizonyos részei már 2022-ben elláthatják a funkciójukat, és használatban lesznek – mondta az alapítvány elnöke.

A Kínai negyedként is emlegetett városrész korábbi használói közül sokan hangot adtak az elégedetlenségüknek akkor, amikor megtudták, hogy épületeiket felújítják. Egyesek ugyanis azt hangoztatták, hogy a Kreatív negyed elképzelés esetében igen könnyen megeshet, hogy a jövőben csak a kiváltságosok kulturális pontja lehet, merthogy minden függetlenségét elveszíti.