2024. április 25., csütörtök
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Tragédia az aratóünnepségen

Hétvégén tartják meg a Dužijanca elnevezésű aratóünnepséget. Ez az esemény 111 éves múltra tekint vissza, ugyanis az elsőt 1911-ben tartották meg. Közülük kiemelkedik az 1975-ös Dužijanca, amely egy tragédiába fulladó tűzijátékkal írta be magát a város történetébe. Ezt az esetet elevenítjük fel a Magyar Szó korabeli lapszámainak segítségével.
„Súlyos szerencsétlenség történt szombat este Szabadkán a Szabadság téren. Az aratóünnepség keretében rendezett esti szórakoztató műsor idején, a tűzijáték alkalmával robbanás történt, melynek következtében egy 5 éves kislány életét vesztette és tizenkét személy megsérült. A díszemelvényen álló szerkezet ártalmatlannak tűnő robbanását gyanútlanul nézte mintegy hatezer főnyi tömeg. Mindaddig senki sem sejtett tragédiát, amíg rá nem jöttek, hogy sebesülés is történt. A műsor csak ekkor szakadt félbe, és a helyszínre siető mentők azonnal kórházba szállították és orvosi segélyben részesítették a sérülteket.
A szerencsétlenséget követő napon, tegnap lemondták a szórakoztató rendezvényeket, és a gyász jeléül félárbocra eresztették a zászlókat az egész községben” – írta a Magyar Szó 1975. július 28-ai, hétfői száma a tragédiáról.
A szerencsétlenséggel kapcsolatban az aratóünnepségek szervezőbizottsága a következő hivatalos közleményt adta ki:
„– 1975. július 26-án 20 óra tájban a szabadkai Szabadság téren a Dužijanca ’75 elnevezésű aratóünnepségek alkalmából rendezett műsor idején felrobbant a tűzijáték szerkezete. Feltevések szerint a szerencsétlenség, amelyben Gordana SUČEVIĆ 5 éves kislány életét vesztette, műszaki okokból történt, a bengali tűz tűzijáték szerkezetének szakszerűtlen kezelése miatt. A tűzijáték kivitelezésével a szabadkai Dekor gazdaságipropaganda-ügyi vállalat volt megbízva” – közölte a közlemény szövegét szintén a Magyar Szó július 28-ai számában.
A napilap július 30-ai számából megtudhatjuk, hogy a szerencsétlenség okozása miatt letartóztatták Vladimir Jurićot, a Dekor vállalat igazgatóját és Ivan Crnkovićot, a vállalat dolgozóját. Továbbá arról is írtak, hogy a községi végrehajtó tanács július 29-ei ülésén beterjesztett jelentés szerint a szerencsétlenséget a tűzijáték szerkezetének nem megfelelő előkészítése és a szakszerűtlen kezelés okozta. A Bengáli tűz elnevezésű tűzijátékhoz használt anyag ugyanis levegőn csak nagyon gyúlékony, de nem robbanékony. Bizonyos körülmények között, szakszerűtlen kezelés következtében azonban robbanást idézhet elő, ami július 26-án be is következett. A végrehajtó tanács mellett a társadalmi-politikai szervezetek, a községi képviselő-testület és az aratóünnepségek szervező bizottságának képviselői közös ülést tartottak, amelyen a község halottjának nyilvánították Gordana Sučević szabadkai lakost, s ennek értelmében a község temettette el a robbanás áldozatát.
Szintén a Magyar Szó július 30-ai száma adott hírt arról, hogy július 28-án a Bajai úti temetőben nagy részvétel mellett temették el Gorđana Sučevićet. A szerencsétlenség ötéves áldozatát több ezres tömeg kísérte utolsó útjára, köztük a társadalmipolitikai szervezetek, a községi képviselő-testület és az aratóünnepségek szervező bizottságának képviselői, rokonok és ismerősök.
A Magyar Szó augusztus 21-ei számában arról olvashatunk, hogy a községi végrehajtó tanács a szerencsétlenségben életét vesztett kislány szüleinek, továbbá a robbanás tizenkét sérültjének, közöttük egy magyar állampolgárnak fájdalomdíj, nem anyagi jellegű kár, az átélt izgalmak, valamint a munkaképesség csökkenése címén javasolta több mint 400 000 dinár kártérítés kifizetését, továbbá, hogy a robbanás okozta sérülések miatt szükséges orvosi beavatkozást az egészségügyi önigazgatási érdekközösség költségeinek terhére végezzék el.
Vladimir Jurić december 11-én állt a szabadkai kerületi bíróság elé Mezei József, a Dekor termelési osztályának volt vezetőjével együtt. A december 29-én meghozott ítéletben az általános közbiztonság, valamint a személyek és vagyon ellen elkövetett súlyos bűntett miatt Vladimir Juriot három és fél éves, Mezei Józsefet pedig egyéves szigorított fogházbüntetésre ítélték.