2024. április 24., szerda

Véget ért a Bolyai Filmműhely nyári tábora

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium épületében – egy év kényszerszünet után, kicsit családiasabb hangulatban – a héten ismét megtartották a Bolyai Filmműhely nyári táborát. Ám a gimnázium köré tömörülő diákfilmesek az elmúlt időszakban sem ültek tétlenül: amikor a körülmények megengedték, akkor személyesen is találkoztak egymással és forgattak, amennyiben pedig másképpen nem volt lehetséges, akkor az egymás közti kapcsolatot interneten keresztül tartva készítették el alkotásaikat. Ez persze rányomta bélyegét az idei nyári táborra is – mesélte Póth Imre, a diákfilmesek egyik mentora, s elmondta, hogy egy kicsit lerövidített, kis létszámú tábort sikerült megrendezniük a zentai Mayfly filmklub főszervezésében és támogatásával.

– Az elmúlt időszak a filmek minőségén is meglátszik – jegyezte meg Póth, s elmondta, hogy a diákoknak nem sikerült a filmezés alapjait kellőképpen elsajátítani. A mentor ugyanakkor megemlítette, hogy idősebb diákfilmesek is vannak, sőt az elsős diákok is nagyon tehetségesek és bepótolják azt, amit az elmúlt időszakban nem sikerült elsajátítaniuk.

A táborlakók az elmúlt napokban öt-hat filmnek az elkészítésén szorgoskodtak. Ezek közül az egyik az elmúlás témáját dolgozza fel egy kamerán keresztül – emelte ki Póth Imre.

A tábor életének a megszervezésében Megyeri Gábor is alaposan kivette a részét, akinek a mentori tevékenységét a tavasszal megrendezett belgrádi diákfilm-fesztiválon is díjjal ismerték el. Ő az e téren kifejtett tevékenységét egészen a középiskolás korára vezetheti vissza, amikor is először kapcsolatba került a médiumokkal, ekkor csöppent bele egy rádiós tevékenységbe, de egy kicsit televíziózással is foglalkozott.

– Valójában a szívem csücske lett a média és a filmezés, és most is úgy érzem, hogy ahogyan engemet bevonzottak ebbe a világba, úgy egy kicsit kötelességem, hogy ez a szakma, tevékenység iránt érdeklődő, ittlévő tanulóknak átadjam azt a tudást és tapasztalatot, ami már nekem megvolt.

A Bolyai Filmműhelyben, az elmúlt kicsivel több mint másfél évtizedes időszakban folyamatosan zajlott a munka, és az itt készült filmekkel számos hazai és magyarországi díjat kiérdemeltek a diákfilmesek. Ám tartományunk más középiskoláiban nem sikerült meghonosítani a diákfilmezést, pedig Póth szerint nagyon jó lenne tovább szélesíteni a filmes alkotóműhelyek körét.

– Tavalyelőtt egy fesztivált is elindítottunk, ami sikeres volt, de azt a célkitűzésünket nem sikerült elérni, hogy a pedagógusok a többi iskolában is meghonosítsák a filmgyártás szeretetét. Így a legtöbb iskolában esetleg csak néhányan foglalkoznak önszorgalomból ezzel – jegyezte meg a filmműhely mentora. A táborlakók egyik mentoraként a magyarkanizsai Vígh Dániel is részt vett az idei tábor életében. A fiatalember napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tábor ideje alatt leforgattak egy olyan filmet, amely egy kamera történetét követi végig, bemutatva azt, hogy miképpen is avul el, ezenkívül egy játékfilmet is leforgattak, ami lényegében egy régen készült alkotás mai verziója. Kadvány Kitti másodikos zentagunarasi diák a táborban zajló élet kapcsán elmesélte, hogy nagyon otthonias és családias, ami miatt nagyon élvezi az egészet.  

– Engemet mindig is érdekelt a rendezés, belekóstoltam a színészetbe is, s amikor hallottam a filmklubról azonnal csatlakoztam. Már elsőre nagy szerelem volt, s nagyon örülök annak, hogy ezt csinálhatom – mesélte, s azt is elmondta, hogy ő a Zivatar című filmet készíti, ami előző filmjéhez hasonlóan egy mélyebb vonalon húzódik.

– A fiatalok problémáit dolgozom fel filmjeimben, amivel nagyon kevesen foglalkoznak, holott szerintem ezek megérdemlik a kiemelt figyelmet. Azzal, hogy nemcsak a boldogságot látjuk, hanem azt is, hogy a mélypontból hogyan emelkednek fel az emberek. A tizenévesek sok olyan dolgot megélnek, amiről sokan nem is tudnak, de ha tudnak is, akkor sokan mélyen a lelkükbe ássák ezeket. És én ezeket a dolgokat dolgozom fel a filmjeimben – nyilatkozta.

A filmműhely tevékenységéhez az anyagi hátteret a Mayfly filmklub biztosítja. A termeket és a szállást a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium bocsájtotta a tábor rendelkezésére, a felszerelést pedig a Bolyai Farkas Alapítvány és az In genium Alapítvány jóvoltából szerezték be.