2024. március 28., csütörtök

Egy hét múlva Ősök napja Bugacon

Lovas és gyalogos seregszemle, hagyományőrző csatabemutató, íjászversenyek, koncertek, családi események, összesen ötvenöt nagyobb programelem várja a látogatókat augusztus 13-a és 15-e között Bugacon a 6. Ősök napján, a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepén.

Bíró András Zsolt fő szervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy az Ősök napja a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe.

Az idei rendezvényen is megtartják a seregszemlét, a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb lovas és gyalogos felvonulását – amelyre eddig csaknem háromszáz lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel –, és a hagyományőrző csatabemutatót is, amely újdonságként várostrom-jelenettel bővül: Zalavár bevételét elevenítik fel. Viszonylag új programelem a nomád vonulás, amely felidézi, hogyan vonult egy egykori törzsszövetség, és az utóbbi rendezvények legjobb hagyományőrzői is bemutatják tudatásukat. Vasárnap a hagyományos íjászversenyek kiegészülnek egy távlövő versenyszámmal is – mondta a fő szervező.