2024. március 28., csütörtök

Országszerte dübörög az ingatlanpiac

Nišben a második negyedévben 104,6 százalékkal több lakást értékesítettek, mint az év elején

Sokan meglepődtek azon, hogy az idén februárban Kragujevac megelőzte Belgrádot a lakáseladások tekintetében. A legújabb adatok pedig azt mutatják, hogy jelenleg Nišben legnagyobb a kereslet a lakások iránt, valamint itt emelkedtek legnagyobb mértékben az ingatlanárak is. A Köztársasági Földtani Intézet közleménye alapján Nišben ugrott meg leginkább az adásvételek száma. A  második negyedévben a városban 104,6 százalékkal több lakást értékesítettek, mint az év elején. Belgrádban és Kragujevacon 90, Újvidéken pedig 81 százalékkal nőtt az eladás. Korábban is megfigyelhető volt, hogy Kragujevacon és Nišben is növekszik a kereslet a lakások és az üzlethelyiségek iránt. Egyesek  ezen meglepetődtek, mások viszont természetesnek vélik, hiszen a két városban az elmúlt években számos gyár létesült, ebből adódóan pedig több a munkalehetőség is, és az infrastruktúra is jelentősen javult.

– Ha valakinek van munkája, annak nem kell elköltöznie, hogy máshol keresse meg a kenyerét. Amennyiben rendelkezünk állandó bevételi forrással, máshogy néznek ránk a bankban, ha hitelt szeretnénk felvenni. Ugyanis jelenleg a lakáshitelek kedvezőbbek, mint bármikor – nyilatkozta a Blic napilapnak egy niši lakos, aki a városban szeretne lakást vásárolni.

Goran Rodić, a Szerbiai Építésügyi Kamara elnöke elmondta, hogy az ingatlanpiacon uralkodó állapot nem csillapodik.

– Hatalmas a kereslet a lakások és a telkek iránt, ez pedig nyomja fel az árakat. Ha van gyár, lesz munkahely is, Niš és Kragujevac pedig egyre több külföldi beruházót vonz. Emellett itt van a korszerű infrastruktúra is, s mindez együtt pedig kedvező életfeltételeket teremt. Csak az elmúlt fél évben egy lakás négyzetméterára Niš egyes negyedeiben több mint 40 százalékkal emelkedett, ami Szerbiában rekordnak számít. A Nemanjić sugárúton az árak megdöntöttek minden korábbi csúcsot. Az ingatlanok értéke 41,14 százalékkal nőtt, vagyis januárban egy négyzetméterért 924 eurót, a második negyedévben pedig 1300 eurót fizettek.

A második negyedévben a Belgrád Vízivárosban lehetett a legdrágábban új építésű lakást vásárolni, ugyanis ott 9721 eurót is elkértek egy négyzetméteréért. Újbelgrádban szintén magasak a lakásárak, itt átlagban 4733 euróba került négyzetméterük. Abban az időszakban az ingatlanpiac forgalma 1,6 milliárd eurót tett ki, ami kétszer több az előző év azonos időszakához viszonyítva.