2024. április 20., szombat

Kilencvennégy új lakás a menekülteknek

Tavaszra átadják a veterniki épület lakóinak a kulcsokat

A veterniki Milan Tepić utcában a menekültek számára épülnek tömbházak, a munkálatokat tegnap Miloš Vučević polgármester is megtekintette.
Az épülő tömbházak megtekintésekor továbbá jelen volt Vladimir Cucić, a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság megbízottja, Dušan Kovačević, a közszférában megvalósuló projekteket kezelő részleg igazgatóhelyettese, Franceska Bonelli, az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerbiai képviseletének vezetője és Jan Braathu nagykövet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet missziójának illetékese is.

A polgármester elmondta, hogy a 94 lakás építése a terv szerint halad, tavaszra már az első menekült családok már beköltözhetnek.
– Szép település lesz ez, parkokkal, játszóterekkel, rendezett parkolóhelyekkel, egy óvodát is létesítenek a közelben. Korábban már 276 lakást építettünk Veterniken a szociálisan veszélyeztetett családok számára, köszönet ezért mindazoknak, akik részt vettek a terv megvalósításban. Szeptember végén, ha minden a tervek szerint halad, Futakon 152 hason rendeltetésű lakásba lehet majd beköltözni. Ez azt jelenti, hogy több mint ezer menekült és szociálisan veszélyeztetett családnak megoldottuk a lakásproblémáit – emlékeztetett Vučević.

Tavaszra elkészül 94 új menekültlakás, a munkálatok a terv szerinti ütemben folynak

Tavaszra elkészül 94 új menekültlakás, a munkálatok a terv szerinti ütemben folynak

Vladimir Cucić elégedett a városi önkormányzattal való együttműködéssel, említést tett a 26 évvel ezelőtti Vihar hadműveletről, amikor több ezer ember elveszítette otthonát.
– A nemzetközi közösséggel és a barátainkkal együtt oldjuk meg a problémákat, és folytatni fogjuk ezen tevékenységünket a jövőben is, kiterjesztve azt a Koszovóból elmenekült személyekre is – mondta Cucić.

Franceska Bonelli hangsúlyozta, hogy a régió lakóprogramjának keretében az elmúlt tíz évben több mint 5800 család jutott új otthonhoz. – Ezek az emberek nemcsak új lakásokat kaptak, hanem új jövőt is és jobb életkörülményeket is. Köszönet Újvidéknek, amely sikeresen integrálta a menekült személyeket és példát mutat szolidaritásból – mondta Bonelli.

A regionális lakóprogram Szerbián kívül Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Horvátországban is megvalósul, 27 ezer menekült családnak, vagyis mintegy 74 ezer ember lakásproblémáját igyekszik megoldani. Az érintettek közül 45 ezren Szerbiában vannak, számukra a támogatás értéke eléri a 330 millió eurót.