2024. április 19., péntek

Jubilál a Rizgetős

Idén 25 éves a kishegyesi művelődési egyesület néptánccsoportja – Látványos műsorral ünnepelték az évfordulót

Az idei Anna-napok egyik legkiemelkedőbb műsora a 25 éves Rizgetős néptáncegyüttes ünnepi előadása volt. A táncosok számos díjat és jól sikerült fellépést tudhatnak maguk mögött, és a település méltán lehet büszke rájuk. Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a Rizgetős számos eredményt tudhat maga mögött.

– Több mint 25 évvel ezelőtt kisiskolásokból, Gézengúz névvel alakult meg a csoport. Amint kicsit nagyobbak lettek, akkor úgy gondolták, hogy ez a gyerekes név nem illő hozzájuk, és megváltoztatták Rizgetősre. Ők találták ki ezt a nevet, és azóta így szerepelnek. Az elmúlt negyed évszázad alatt körbejárták a Kárpát-medencét, elnyerték a néptáncért elnyerhető számos díjat, fesztiválokon, szemléken voltak jelen. A csoportban rengeteg ember megfordult, akadt, aki csak egy évig, és volt, aki több éven keresztül volt tagja. Némelyek már családos emberként jönnek a próbákra a gyermekükkel, akik az utánpótláscsapatainkat erősítik. Fontos megemlíteni, hogy a Rizgetősből kerültek ki a mai művelődési egyesület csoportvezetői. Az első generációban volt egy akkora elhivatottság a néptánc és -zene iránt, hogy Vajdaság legelismertebb szakembereivé váltak. Az a nagy szerencsénk Kishegyesen, hogy ezek az emberek itt tudnak tanítani, nevelik az utánpótlást, és vezetik a művelődési egyesület csoportjait. Ők azok, akik újabbnál újabb produkciókra készítik fel a Rizgetőst, öregbítve ezzel jó hírét – mondta el a művelődési elnök.

A Rizgetős igen látványos műsort készített a 25. évfordulóra, amelyben az egykori és mostani tagok egyaránt szerepeltek. Patyerek Csaba, a csoport művészeti vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a műsort tavaly szerették volna előadni, de a járvány közbeszólt.
– A pandémia miatt egy év csúszással sikerült megtartanunk a műsort. A bemutatót egy bő féléves felkészülési folyamat előzte meg, össze kellett hangolni az időpontokat, a próbákat, az emberek szabadidejét stb. Nem volt egyszerű, és az utolsó másfél hét volt az, amikor különböző felállásokkal reggeltől estig próbáltunk. Az utolsó pár napban már teljes létszámban tudtunk próbálni, és az összes koreográfiát sorrendben végigpróbáltuk. A darabban nem csak tánc és zene volt, Linka Szabolcs egykori táncosunk jóvoltából kis videók is megjelentek az előadásban. Ezekben egykori és mai táncosok válaszoltak öt kérdésre, amiből Szabolcs egy jópofa videót készített. Az előadás során három zenekar működött közre, a Csalóka, a Fokos, kiegészülve Csonka Ferenccel, és a Csörömpölő zenekar. Így 12 tagból álló nagyzenekar kísérte végig az előadást, és volt egy cimbalmosunk is. Ami a táncosokat illet, 40-50 embert tudtunk megmozdítani, amivel nagyon elégedettek lehetünk – számolt be a művészeti vezető, majd hozzáfűzte, hogy a műsor méltó lezárása volt az elmúlt 25 évnek. Természetesen már a jövőn is gondolkodnak.

A Rizgetős jubileumi műsora

A Rizgetős jubileumi műsora

– Utánpótlásunk van, a táncegyüttes, ha nem is a jelenlegi tagokkal, de meg fog maradni. Azon dolgozunk, hogy az újabb generációk átvegyék a stafétát, és továbbvigyék, és legyen 30 éves évforduló, 40 éves és egyszer 50 éves is. Nyilván az már nem a mi felelősségünk lesz, de azon vagyunk, hogy a fiatalabbak felelősségteljesen átvegyék a csoportot – mondta Patyerek.
A jubileumi műsor a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően jöhetett létre, valamint támogatta a kishegyesi helyi közösség.