2024. április 25., csütörtök
ATLÉTIKA

A lányok sem maradtak szégyenben

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a tokiói olimpiai stadion atlétikapályája tökéletes terep a rövid-középtávfutók számára, ha jó formában vannak, és nagy időeredményeket akarnak repeszteni. Kedden a férfi 400 méteres gátfutás fináléja és Karsten Warholm szenzációs új világrekordja bizonyította ezt, egy nappal később pedig ugyanennek a számnak a női fináléjában született világcsúcs: az előző csúcsot tartó amerikai Sydney McLaughlin hatalmas csatát vívott honfitársával, Dalilah Muhammaddal, és ebben a kiélezett versenyben júniusi, 51,90 másodperces idejét 51,46-ra faragta – Muhammad is a régi rekordon belül futott 51,58-cal. A nőknél még a 3000 méteres akadályfutásban született olimpiai bajnok, ahol az amerikai Frerichs váratlan tempóváltása kavart bele az elvárt forgatókönyvbe, amelyből így az ugandai Peruth Chemutai jött ki a legjobban, Frerichs merész húzása pedig ezüstöt ért.

A férfiaknál magas színvonalat hozott a kalapácsvetés, amelynek döntőjében négyen jutottak 80 méter fölé, végül két lengyel állhatott dobogóra: az egyedüliként 82 fölé kerülő Wojciech Nowicki aranyat, Paweł Fajdek bronzot szerzett, közéjük pedig meglepetésre Eivind Henriksen férkőzött be, aki itt dobott új egyéni és norvég nemzeti csúcsot. A futószámok közül a mindig izgalmas 800 fináléját rendezték meg, ahol taktikus és meglehetősen „lassú” versenyzésből a kenyai Emmanuel Korir jött ki legjobban, Kenya ráadásul duplázott Rotich révén, míg a bronz egy lengyelé, Dobeké lett. A nap utolsó döntője a férfi 200-as vágta volt, amelyben a kanadai Andre de Grasse bőven 20 másodperc alatti idővel diadalmaskodott egy szoros küzdelemben – további négyen kerültek az álomhatár alá.

A magyar atléták közül fellépett a hétpróbázó Krizsán Xénia, aki a 100 gát, a magasugrás és a súlylökés után a 19. helyről várja a folytatást.