2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Sportmászás

Hivatalosan ezen a néven került az olimpiai játékok versenysportjai közé a falmászás. Tokiban bemutatkozó sportágként a falmászásnak mind a három szakága helyet kap, de nem az egyes szakágban elért eredményeket értékelik, hanem összesítve a pontokat. 20 férfi és 20 nő indulhat a versenyen. A selejtezőkön a negyvenből harminchat kvótát lehetett megszerezni.

A falmászás sportja a sziklamászásra vezethető vissza. A sziklamászás napközben, tavasztól őszig, jó időben, szabadban űzhető. Feltehetően azok a sziklamászók ötlötték ki a falmászás lehetőségét, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül sportolni akartak. A falmászás többnyire zárt térben, műfalon folyik. A műfal voltaképpen vas- vagy faszerkezetből épült vázra szerelt furnér-, rétegelt vagy más lemezből álló faldarab, menettel ellátott lyukakba szerelt, ún. fogások vannak rajta elhelyezve. A fogások mérete, alakja és gyakorisága megkönnyíti, vagy éppen megnehezíti a műfalon való mászást. A falmászásnak különféle előnyei vannak: általa erőnlét és technikai tudás szerezhető a sziklamászáshoz, ellenőrizhetősége folytán sokkal biztonságosabb, mint a sziklamászás.

A falmászásban vagy sportmászásban három szakág különböztethető meg. A nehézségi mászás esetében a versenyző dinamikus kötél segítségével mászik, eközben a kötelet bizonyos távolságokban, ún. köztesek használatával a falba szerelt nittekhez kapcsolja, és ezzel biztosítja magát. Egyébként a földről biztosító ember segíti a mászót. A mászónak az a feladata, hogy végigmásszon a műfalon kijelölt úton. Ebben a változatban nem számít a gyorsaság. Más a helyzet a gyorsasági mászással. A versenyző felső biztosítással mászik, feladata a minél rövidebb idő alatt való feljutás a műfalon. Ebből a változatból rendezik a legtöbb versenyt. A harmadik szakág az alacsony magasságokban végzett biztosítás nélküli nehézségi mászás, a boulder. Ha mászó leesik, a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől. Ennek a mászásnak az esetében az alacsony mászási magasság miatt a mászó nem eshet akkorát, ami miatt jobban megsérülhetne. Sok fogás van rajta, és különböző nehézségekben utakat lehet kijelölni hozzá. A sportmászás gondolatvilágának központi kategóriája a szabadmászás, vagyis a versenyző maga döntheti el, hogyan hajtja végre a mászás feladatát.

A sportmászás már a hatvanas években kialakult. Úgy tervezték, hogy 1996-ban olimpiai sportág lesz, de erre csak az idén nyílt lehetőség. A sportmászáson kívül a baseball/softball, a hullámlovaglás, a gördeszka és a karate a jelenlegi olimpián került be, illetve vissza a programba.