2024. március 28., csütörtök

Lelőtték a kabuli robbantókat

Minisztert akartak meggyilkolni a tálibok, akik újabb megtorlásokkal fenyegetnek

További támadásokkal fenyegették meg a tálibok az afgán kormány magas rangú tisztségviselőit, miután kedden este Kabulban egy különítményük megkísérelte megölni az ügyvezető védelmi minisztert. Az autóba rejtett pokolgép felrobbantásával kezdett, majd fegyveres rohammal kísért akció kudarcot vallott: a támadók közül a rendőrök – több órás tűzharcban – ötöt megöltek. A miniszternek nem esett bántódása. A merényletben összesen legalább 13-an meghaltak, húszan megsebesültek.

A magas rangú afgán állami tisztségviselők elleni megtorló műveleteik közé sorolta a tálibok egyik képviselője azt a látványos akciót, amelyet társainak egy csoportja hajtott végre kedden este Kabulban. Egyúttal további csapásokat is kilátásba helyezett, amelyekkel azt akarják megtorolni, hogy szerintük a kormány emberei naponta rendelnek el támadásokat a polgári lakosság ellen, s ezzel több tartományban is menekülésre kényszerítik a helybelieket.

Kedden Biszmillah Khan Mohammadi ügyvezető védelmi miniszterrel akartak leszámolni. Egy tálib fegyveres csoport megpróbálta elfoglalni a politikus házát Kabul zöld zónájában. A jól megerősített és védett területen kormányzati épületek és külföldi diplomáciai képviseletek helyezkednek el.

A támadók előbb felrobbantottak egy autóba rejtett pokolgépet a zóna közelében, majd lövöldözni kezdtek és behatoltak több lakóépületbe. A rendőrökkel vívott ötórás tűzharcban öt tálib vesztette életét.

A támadásban – az öt merénylővel együtt – összesen legalább 13-an meghaltak, húszan megsebesültek, köztük a miniszter három testőre. A politikusnak nem esett baja, hiszen nem is tartózkodott otthon. A családját pedig sikerült épségben kimenekíteni a helyszínről. A környékről több száz lakót is evakuálni kellett.

Afganisztán más részeiben a fővárosinál is rosszabb a helyzet. A fanatikus iszlamista tálibok kiterjedt offenzívát indítottak a kormányerők ellen, amelyek már nem számíthatnak a külföldi erők támogatására, mivel azok zöme elhagyta a közép-keleti országot. Az Egyesült Államok is hamarosan befejezi afganisztáni katonai küldetését. (Joe Biden amerikai elnök áprilisban jelentette be a teljes csapatkivonást, a minap pedig közölte: a tervet augusztus 31-éig meg kell valósítani.)

A tálibok egyre nagyobb területeket foglalnak el, illetve vonnak ellenőrzésük alá. Közben külföldön (Dohában) az afgán kormány képviselőivel is tárgyalgatnak a békéről és a hatalom megosztásáról. A megegyezésre azonban egyelőre semmi remény, hiszen az egyezkedés megrekedt. Részben azért, mert a magukat már-már győztesként feltüntető lázadók a hatalom oroszlánrészét akarják megszerezni az új (átmeneti) kormányban. Sokan attól tartanak, hogy ha ez sikerülne nekik, ismét visszaállítanák azt a rémuralmat, amelynek az USA vezette katonai invázió vetett véget 2001-ben.

A kabuli vezetés azt szeretné, hogy a tálibok képviselői a jelenlegi kormányba kerüljenek be. A lázadók ellenben ragaszkodnak egy átmeneti vezető testület megalakításához és egy új alkotmány megírásához. (A tárgyalások folytatásáról, illetve felgyorsításáról kedden telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Asraf Gháni afgán elnök.)