2024. április 25., csütörtök

Kon: Az egyedüli logikus megoldást a diákok különválasztása jelentheti

Dr Predrag Kon kijelentette, hogy az egyedüli logikus megoldást a tanévkezdéssel kapcsolatban a beoltott és a még be nem oltott 12 évnél idősebb diákok különválasztása jelentheti – írja a B92 hírportál.

Azok, akik felvették a védőoltást, mehetnek az órákra, akik pedig ezt még nem tették meg online felületen követhetik az előadásokat – mondta Kon, majd hozzátette, hogy szinte nincs is 12 évnél idősebb beoltott gyermek, habár ez ajánlatos lenne.

Mint epidemiológus állítom, hogy a beoltottak és a be nem oltottak összekeverése egy osztályon belül csak a vírusnak kedvez, hiszen ilyen módon bármeddig élhet. A döntést azonban az oktatásügyi minisztériumnak kell meghoznia. Nem hagyhatjuk együtt a védetteket és a védteleneket, ez elsősorban a be nem oltottak érdekében áll – hangsúlyozta ki Kon.

Kiemelte, hogy az oltottaknál a betegség változik és sokkal enyhébbé válik, ezért a halálozási arány is csökken, ami pedig a legfőbb cél.

Valószínűleg a diákok elsőtől negyedik osztályig a megszokott rend szerint mennek az órákra, míg az ötödikesek és hatodikosok az egyik napon az iskolai, míg a másikon az online tanításon vesznek majd részt. A védőmaszkok viselete pedig kötelező lesz – mondta Kon.

Az elmúlt napokban egyre növekvő számokkal kapcsolatban elmondta, hogy a legfontosabb jelenleg a helyzet további alakulása.
Nagyon valószínű, hogy hamarosan elérjük a négyjegyű számot, ezt követően pedig a gyülekezésre vonatkozó korlátozásokat kell meghoznunk – emelte ki Kon.