2024. április 25., csütörtök

Varsó szerint Minszk egyre több migránst küld a határához

A lengyel kormány csütörtökön azzal vádolta a fehérorosz rezsimet, hogy egyre több migránst küld az EU-val közös határhoz, megtorlásul Varsó e heti döntése miatt, hogy menedéket ad Kriszcina Cimanouszkaja számára.

A fehérorosz futó visszautasította, hogy a tokiói olimpiáról Fehéroroszországba térjen vissza.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes csütörtökön úgy nyilatkozott: Minszk „hibrid háborút folytat az Európai Unióval az illegális bevándorlók által".

„Fiatal férfiak és gyerekes nők egyaránt vannak közöttük. Fehéroroszország élő fegyverként használja fel ezeket a bevándorlókat" - mondta Wasik a wPolsce.pl nevű online műsorszolgáltatónak.

A belügyminiszter-helyettes szerint az elmúlt napokban növekedést tapasztaltak az érkezők számának tekintetében.

„Ezt úgy kezeljük, mint reakció arra, hogy menedéket biztosítottunk a fehérorosz sprinternek" - jelentette ki.

A lengyel határőrség a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy 71 migránst vett őrizetbe a Fehéroroszországgal közös határon szerda éjszaka, illetve további 62-t vett őrizetbe szerdán, többségében irakiakat.

A Reuters megjegyzi: csak ez a szám nagyobb annál a 122 illegális bevándorlónál, akiket a lengyel határőrség az egész tavalyi év során vett őrizetbe. A múlt hónapban 242 migránst vettek őrizetbe. Wasik elmondta, hogy a legtöbben Irakból érkeznek, de akadnak köztük olyanok, akik Afganisztánból.

Lengyelországon kívül Litvánia is azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút" folytat azzal, hogy lehetővé teszi bevándorlóknak a fehérorosz-litván határ átlépését illegálisan. A két ország közötti határon az idén már több mint 4000-en léptek át illegális módon Litvánia területére, míg ez a szám az egész tavalyi év során néhány tucat volt.

Litvánia szerint Minszk ezt megtorlás gyanánt teszi, mert Vilnius menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőnek.

A Bild című német lap keddi beszámolójában megosztotta az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) drónja által, illetve a litván határőrség által készített egy-egy videofelvételt.

Előbbin az látható, amint fehérorosz határőrök látszólag migránsokat visznek a határhoz, majd otthagyják őket, az utóbbin pedig az, amint fehérorosz határőrök lebontják a két ország közötti szögesdrótkerítést.