2021. szeptember 22., szerda

Tucatnyi erdőtűz ég Törökországban

Több mint egy héttel az első törökországi erdőtüzek kitörése után, csütörtökön még mindig tucatnyi helyen pusztítanak a lángok az ország délnyugati részében - közölte Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszter a Twitter-fiókján.

A beszámoló szerint a tüzek jelenleg öt tartományt érintenek. Leginkább Mugla tartományt sújtják, de Antalyában, Aydinban, Denizliben és Ispartában is küzdeni kell a lángokkal.

Múlt szerda óta 180 tüzet vontak ellenőrzésük alá a hatóságok - áll Pakdemirli bejegyzésében.

Szerda este Mugla tartományban a kemerköyi hőerőmű területét is elérték a lángok, de csütörtökön sikerült megfékezni őket.

A létesítményből a dolgozókat evakuáltak, a veszélyes anyagokat pedig már korábban elszállították, így a széntüzelésű üzemben nem történt robbanás.

Törökországban kilencedik napja tombol a soha nem látott tűzvész. Az oltást Oroszország, Irán, Ukrajna, Azerbajdzsán, Spanyolország és Horvátország tűzoltó repülőgépei, valamint helikopterei segítik.

A munkálatokat a 40 Celsius fok körüli hőmérséklet, a szél és az alacsony páratartalom is nehezíti, miközben időre időre újabb és újabb tűzgócok keletkeznek.

A meteorológusok szerint a hétvégén országszerte 5-6 Celsius fokkal csökken majd a hőmérséklet, illetve elered az eső, és a tenger felől érkező széllel a páratartalom is nőni fog.

Az erdőtüzek következtében eddig nyolc ember vesztette életét a kis-ázsiai országban, miközben emberek tízezreit kellett evakuálni.