2024. március 29., péntek

Nyolcvan százalékos bérnövekedés!

Újabb részleget avattak fel a Vladičin Han-i Teklasban – Az állam ad fizetést a Geox munka nélkül maradt dolgozóinak

A török Teklas Automotive gyárnak köszönhetően a dél-szerbiai Vladičin Hanban az átlagbér 444 euróra növekedett 245-ről, ami egy 81 százalékos előrelépésnek számít, mutatott rá csütörtökön a településen, az említett gyár új részlegében tett látogatása során Aleksandar Vučić államfő, aki a török befektetőkkel megállapodott a munka nélkül maradt vranjei Geox olasz cipőgyár dolgozóinak „átigazolásáról" is a Teklashoz.

Vladičin Hanban a Teklas még 2016 áprilisában megvásárolta a csődeljárás alatt állt Sloga bútorgyárat. A török vállalat, amely Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Škoda alkatrészeket, mindenekelőtt alacsony nyomású cirkulációs rendszereket gyárt, most új gyártóüzemmel bővítette a beruházást.

A Teklas Automotive 11,35 millió eurót ruházott be a Vladičin Han-i gyártás elindításába. 2016-ban 450 személyt foglalkoztatott, de 2018-ban felépítettek egy újabb részleget, s ezt követően 1030-ra növekedett a munkások száma. Most további 70 fővel tervezik növelni a munkaerőt. A vállalatot még 1971-ben alapították.

A csütörtöki gyárlátogatáson az államfő mellett részt vett Nebi Anil, a török cég vezérigazgatója, Anđelka Atanasković gazdasági miniszter, Darija Kisić Tepavčević foglalkoztatásügyi tárcavezető és Hami Aksoy szerbiai török nagykövet is.

A vranjei üzemét bezárt olasz Geox cipőgyár munkásait folyamatosan alkalmazni kezdi majd a Teklas, a megállapodás értelmében a jelenlegi munkások mellé még 1470 főt vesznek fel Vranjéban és a térségben, így a foglalkoztatottak száma 2500-ra növekszik, jelentette be a gyárlátogatást követően az államfő. Arra is ígéretet tett, hogy a Geox elbocsátott munkásainak az állam kifizet egy szerbiai átlagbért, ami magasabb az ottani átlagbérnél, hogy könnyebben át tudják hidalni a munka nélkül töltött heteket.

Vučić elmondta, az elmúlt években sikerült felújítani a helyi óvodát, iskolát is, a különféle politikai támadások ellenére fejlődik a dél-szerbiai régió. A köztársasági elnök közölte, a következő lépés az ivóvíz-szolgáltatásnak és a szennyvízlevezető rendszernek a megvalósítása lesz, ez utóbbira mintegy 20 millió eurót kell költeni, a projektumok nemcsak a szennyvíznek, hanem a felgyülemlett csapadéknak a levezetésére is kitérnek az államfő elmondása szerint.

Ami a vízszolgáltatást illeti, egy akkumulációs tavat kell létrehozni a Jelašnica folyó mellett első lépésben, ez az alapja annak, hogy a vízhiány problémáját megoldják jó időre a helységben. A bejelentések szerint a helyi utaknak a felújítása, karbantartása is nagyobb iramban folyik majd, mint eddig. Vučić közölte, a cél a fiatalok itthon tartása.