2024. április 19., péntek

Néptáncoltak a kúlai fiatalok (is)

A nagy hőség ellenére is kitűnő volt a hangulat a zentagunarasi Batyu táborban

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központból négy néptáncos vett részt az idén a zentagunarasi Batyu népzene- és néptánctáborban. A több mint 200 vajdasági és magyarországi résztvevővel együtt Hugyik Sára, Papp Eleonóra és Bajai Leon bácskai táncokat tanultak a 7. és a 8. osztályosok kategóriájában, míg a 19 éves Balla Anita a marossárpataki táncot sajátította el.

− Egy-egy „munkanap” teljesen ki volt töltve tartalommal, a reggeli után már várt ránk az autóbusz, ugyanis két csoport (a kezdők és a haladók) a tábortól kicsit távolabb lévő színházteremben gyakorolt. Így ha valaki lekéste a buszt, az gyalog tette meg az utat. Annak ellenére, hogy már 10 éve néptáncolok, volt 2-3 év kihagyásom, így a kezdők csoportjába jelentkeztem – mondta Balla Anita.

Kiemelte, annak ellenére, hogy először vett részt a táborban, sok új barátság született, a már tanultak mellé pedig újabb tapasztalatokkal lett gazdagabb. A foglalkozásokat építő jellegűnek és pozitívnak ítélte meg.

A 13 éves Bajai Leon mintegy 8 éve foglalkozik néptánccal, 2019-ben járt először a Batyu táborban, az idén két osztálytársnőjével utazott Zentagunarasra. A bácskai táncot tanulók csoportjában gyakorolt.

− A táncpróbákat a csaknem 40 fős csoport számára a tűzoltó laktanyában szervezték meg, és délelőtt, valamint délután is bemelegítéssel, vagyis izomlazítással indítottak. Resócki Rolland és Varga Lilla oktatók mutatták meg az első lépéseket, és napról napra többet tanultunk, ismételtünk, gyakoroltunk. Az ebéd utáni szabadidőben a szervezők kézműves foglalkozásokat iktattak be, így gyöngyfűzést, fafaragást, bútorfestést, nemezelést tanulhattunk, az elkészült munkákból pedig kiállítást állítottak össze a szombati gálára. Jómagam a nemezelést választottam, mert tavalyelőtt nagyon megtetszett, és egy kispárnát készítettem. A gálaműsor szépen sikerült, a táncosok és a tamburások szakköre is bemutatta, hogy mit tanult megy egy hét alatt. Végül közösen elénekeltük a tábor himnuszát, amit a sátorbontás követett – mesélte Leon. Hozzátette, számára az idei tábor három dologról marad emlékezetes: a tömegességről, a kitűnő hangulatról és a hatalmas hőségről, ugyanis rengeteg vizet ittak, szinte mindenhová vitték a vízzel teli palackokat magukkal.