2024. április 23., kedd

Tárt karokkal várja az ápolókat az EU

Egy alkalmazott heti 15 órát dolgozik majd hetente. Igen, majd valamikor 2030 táján, ha beigazolódik John Maynard Keynes néhai angol (sztár)közgazdász jövendölése, amelyet a nagy gazdasági világválság idején fogalmazott meg az 1930-as években. Jelenleg még más a helyzet: az országok többségében az emberek zöme heti negyven óránál jóval hosszabb ideig szorgoskodik a munkahelyén. Mások ennek is örülnének, hiszen nincs állásuk. Az ENSZ szerint jelenleg legalább kétszázmillió (az év végén pedig már 220 millió) munkanélküli lehet a világon. Az EU-ban a nyár elején „csak” 15,3 millió állástalant tartottak nyilván, nagyobb részüket (12,8 milliót) az euróövezetben.

A munkaadók egy részét ugyanakkor az nyugtalanítja, hogy nem találnak megfelelő számú és képzettségű alkalmazottat. Országok tucatjaiban egész gazdasági ágazatok szenvednek, sőt fuldoklanak a koronavírus-járvány okozta zűrzavarban, ám sokfelé a hiányzó munkáskéz okoz egyre nagyobb gondot.

Az EU-ban a munkaerőhiány már az első negyedévben visszatért a járvány előtti szintre. A foglalkoztatásra, munkaügyre és szociális kérdésekre összpontosító szakpolitikákat támogató uniós alapítvány (Eurofund) legújabb jelentéséből az is kiderül, hogy 2013 és 2019 között növekedett a betöltetlen pozíciók száma. A koronavírus miatti leállások és fennakadások tavaly óriási zűrzavart és visszaesést okoztak a gazdaságokban, rengetegen az állásukat is elveszítették, ám még az év második felében is lehetett találni több ágazatot, amely munkaerőhiánnyal küszködött.

A probléma a legtöbb gondot Csehországban, Belgiumban és Hollandiában okozta, ahol már 2020 harmadik negyedévében sem lehetett betölteni az állások egy részét. Csehországban 5,3 százalékát, Belgiumban 3,2 százalékát, Hollandiában pedig 2,5 százalékát. A többi tagállamban 0,5 és 2,5 százalék közötti volt az arány.

Ez a jelenség eltérő iparágakat sújt(ott) egy-egy EU-tagállamban. A járvány hatására néhol munkahelyek sokasága szűnt meg (az építőiparban, idegenforgalomban, a vendéglátásban vagy a szolgáltatóiparban). Másutt egészen másként alakult a helyzet: nőtt a betöltetlen pozíciók száma, vagyis komoly munkaerőhiány alakult ki. (Például az egészségügyben, az IT-szektorban, a mezőgazdaságban és az idősellátásban is). Ebben jócskán közrejátszottak a vírus elleni küzdelem részét képező szigorítások, amelyek megnehezítették a munkaerő unión belüli mobilitását.

Persze egyéb okai is vannak annak, hogy a munkahelyek egy része betöltetlen. Ezek közé tartozik a megfelelő képzettségű szakember hiánya és az alacsony bérezés. Az EU illetékesei szerint a közösségben továbbra is nagyon keresettek az ápolók (a 27 tagországból 18-ban hiány van belőlük), a vízvezeték-szerelők (14), szakácsok (13), kamionsofőrök (13) és az ipari hegesztők (13), továbbá a háziorvosok (12) és az IT-fejlesztők (12).

A munkaerőhiánynak azonban nemcsak a negatív hatásai ismertek, hanem a pozitívak is. Az Eurofund az utóbbiak között említi a béremelkedést (főként a keleti tagállamokban) és az automatizációt, illetve a vele járó termelékenységnövekedést. A negatívumok közé sorolja, hogy a nyereségben érdekelt tőkebefektetők elkerülhetik azokat az ágazatokat, területeket, ahol nem találni megfelelő számú szakképzett dolgozót, miként azt is, hogy sok cég a lehetőségeihez mérten kevesebbet termel a munkaerőhiány miatt.