2024. március 29., péntek

Biciklioázis a Duna mentén

A város talán legszebb, zöld övezettel tarkított és szépen rendezett részében, pontosabban az Újvidéki Egyetem Rektorátusának épülete és a Betyárstrand közti területen, a Duna mentén található a Biciklioázis névre keresztelt pihenőhely.

A Biciklioázisban biztosították az internetes hozzáférést

A Biciklioázisban biztosították az internetes hozzáférést

A Duna menti biciklifolyosó és az EuroVelo 6 korridor nemzetközi kerékpáros útvonalán elhelyezkedő Biciklioázis projektet még 2018 augusztusa és novembere között megvalósították, az újvidéki Eko Kurir klubban született meg egy ilyenfajta pihenő- és találkozóhelynek az ötlete. Kezdeményezésüket kivitelezés követte, amelyet az Újvidék 2021 Alap, az Újvidéki Egyetem, a Városi Idegenforgalmi Szervezet, valamint más egyesületek is támogattak. A pihenőhely a nemzetközi kerékpáros útvonalat járók számára kellemes tartózkodást biztosít a rendezett természeti környezetnek, valamint az itt igénybe vehető szolgáltatásoknak is köszönhetően. A kellemes pihenés biztosítása mellett az oázis céljai közé tartozik az is, hogy információkkal szolgáljon a Szerbián áthaladó kerékpáros útvonalakról, és hogy a külföldről érkező bringázókkal megismertesse a városban található érdekességeket és az igénybe vehető útvonalakat. Az Eko Kurir szervezetébe tömörülők elképzelése alapján biciklioázist az ország minden kerékpáros útvonalán ki lehetne alakítani, azt szeretnék elérni, hogy a többi városban is kövessék példájukat. Az Eko Kurir kerékpározást kedvelők klubját még 2013-ban alapították meg, az életkörülmények javítása és fejlesztése, valamint a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés biztosításának érdekében.

A Szerbián keresztülhaladó kerékpáros folyosó 665 kilométeres. Egy jó formában lévő biciklis két nap alatt ledarálja

A Szerbián keresztülhaladó kerékpáros folyosó 665 kilométeres. Egy jó formában lévő biciklis két nap alatt ledarálja

A szervezetben a kerékpározás kultúrájának előmozdítására és fejlesztésére összpontosítanak, ezt a sporton és a rekreáción keresztül igyekeznek elérni, emellett törekednek a polgárok felelősségtudatának növelésére a környezetvédelem terén. A fenntartható fejlődési módozatokat szorgalmazzák az oktatás és a munkavégzés területein is. A szervezet székhelye az úgynevezett Ökoházban van, a Telepen, a Cirill és Metód utca 60.-ban. Ez az épület nyitva áll a nyilvánosság előtt, teret biztosít a fiatalok gyülekezésére, az eszmecserékre, a kreatív műhelymunkákra és a lazításra is. Gyakran művelődési eseményeket, filmvetítéseket és más rendezvényeket is megtartanak a szervezet helyiségeiben.