2024. április 23., kedd
SARJADÓ

Piros és lédús

Az észak-bácskai homokos talajon az idén jól termett a görögdinnye

Többféle módja is van annak, hogy a nyári kánikulában lehűtsük a testünket és eleget tegyünk szervezetünk folyadékigényének, de ezekben a napokban talán semmi sem esik olyan jól, mint egy lehűtött lédús görögdinnye. A piacokon már régóta vásárolhatunk görögdinnyét, és habár az árusok a szezon elején viszonylag magas áron kínálták portékájukat, mostanra ez mérséklődött.
A királyhalmi Brčić Arnold és Szilvia négy évvel ezelőtt kezdett el görögdinnyét termeszteni, és mint mondják, ez remekül kiegészíti a gyümölcstermesztést.
– Mi Királyhalmán élünk, viszont a dinnyénk Noszán termett, sőt a legtöbb dinnyetermelő a környéken noszai. Pár család foglalkozik vele, de általában csak kampányszerűen, miután kiszedik a gyümölcsösüket, dinnyével pótolják a „kiesést”. Emiatt mondhatjuk, hogy nincs igazán nagy hagyománya a dinnyetermesztésnek. Mi harmadjára vágtunk bele a dinnyetermesztésbe, hol saját, hol kibérelt földön, hogy később új gyümölcsöst tudjunk telepíteni, tehát inkább mondanám egy mellékes foglalkozásnak. Négy éve vágtunk bele először a dinnyetermesztésbe. Mondhatjuk, hogy ez családi hagyomány is, mivel a szüleim, nagyszüleim és a nagybátyámék mind foglalkoztak dinnyetermesztéssel – mondta Brčić Szilvia.
Mint megtudtuk, a homokos talaj kedvez a dinnyetermesztésnek, és a vásárlók is kedvelik az itt termett görögdinnyét.
– Mivel a környékünkön igazán homokos, laza a talaj, kifejezetten jó és előnyös a dinnyetermesztéshez. A homokból könnyen fel tudja venni a tápanyagot és a vizet, valamint könnyebben tud „helyezkedni”, mint például a fekete földeken, amelyek keményebbek. Kiszedett gyümölcsös után kifejezetten előnyös dinnyét ültetni a területre, mert olyankor még lazább a talaj, tehát még könnyebben tudja felvenni a tápanyagot. A homoki dinnye édes, nem véletlenül szeretik nagyon az emberek. A dinnyepalántának nagyon nagy szüksége van a napra, melegre, vízre. A májusi borongós idő egy kicsit késleltette a szezon kezdetét, de semmi gondot nem okozott. Amikor már nagy a dinnye, akkor nem igazán tesz neki jót a rengeteg csapadék, mert megrepedhet és tönkremegy, de mifelénk júliusban nem volt olyan mennyiségű eső, hogy bármiféle kihatással legyen a termésre. A tűző nap „megsüti” a dinnyét, ami azt jelenti, hogy kisárgul, napszítta lesz, vagyis már nem lesz szép zöld és kevésbé tetszik a vevőknek, ám ez könnyen orvosolható egy-egy rádobott gyommal vagy a szár alá bújtatással – hallhattuk a termelőktől.
Az idei terméssel elégedettek a termelők, és az áráról is pozitívan nyilatkoztak.
– Az idei év nagyon száraz, ezért rengeteget kellett/kell locsolnunk. A szüret kezdete attól függ, hogy alagutas termesztésről, vagy szabad földbe ültetett dinnyéről beszélünk-e. Nálunk általában, mivel mindkét módszerrel dolgozunk, június közepétől augusztus első hetéig tart. Az idei dinnyeterméssel elégedettek vagyunk. Megvolt a mennyiség, a nagyság és a minőség is, úgyhogy nincs mire panaszkodnunk. Az alagutas dinnyével igazán jól jártunk, mert jó ára volt a piacon. Most, hogy már mindenkinél beért a szabadföldi dinnye is, csökkent az ár, de ez ezzel jár. És ha az elmúlt négy évet nézzük, még mindig nem ez a legrosszabb az ár – tudtuk meg Brčić Arnoldtól és Szilviától.