2024. március 28., csütörtök

Új illemhelyek, új parkoló

A Palics Park Kft. beruházásaival igyekszik vonzóbbá tenni Palicsot

A Palicsi-tó partján található üdülőövezetben lévő nyilvános toalettek felújítása a tavaly elkészített tervdokumentáció szerint két szakaszban valósul meg. Az első fázis már befejeződött, és ennek köszönhetően egy teljesen és egy részlegesen felújított mosdót már használhatnak is az ide látogatók. A Palics Park Kft. emellett egy másik beruházással is igyekszik vonzóbbá tenni a palicsi sétányt, a Hegedűs József utcában ugyanis egy 61 férőhelyes parkoló kialakítása veszi kezdetét.
Az imént említett projektekről Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója nyilatkozott lapunknak.
– A nyilvános toalettek felújításának első szakaszában három illemhelyre fókuszáltunk. A Kisvendéglőnél lévő mosdó teljes egészében megújult, a homokos strandnál lévő piros nyilvános vécé rekonstrukciója is megtörtént, míg a női strandnál korábban meglévő mosdót lebontottuk, és a nyilvános vécék felújításának első szakaszában új falakat húztunk fel. A beruházás összege nyolcmillió dinár volt, amit a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium biztosított. A jövőre esedékes második szakaszban a terveink szerint befejezzük a női strandnál lévő toalettet, emellett a már említett piros mosdó új tetőszerkezetet kap, valamint megújul a férfistrand bejáratánál lévő fehér toalett is. Bízunk abban, hogy a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium jövőre is támogatja a beruházásunkat. A Kisvendéglőnél lévő mosdó működtetőjének kiválasztására kiírt felhívásunkra egy szabadkai vállalkozó jelentkezett, és a jövőben ő üzemelteti a toalettet, és megfizetteti a szolgáltatást. A piros mosdót egyelőre mi működtetjük, és a használata ingyenes – mondta Dencs Valéria, akitől azt is megtudtuk, hogy amennyiben mind a négy mosdó felújítása befejeződik, mindet vállalkozók fogják üzemeltetni.


A Hegedűs József utca végén lévő parkolóban rendszerint több autó áll, annak ellenére, hogy a körülmények, különösen az esőzéseket követően, korántsem tökéletesek. Most egy 61 helyes parkoló kiépítése kezdődik meg, és ez forgalomkorlátozásokat is von maga után.
– A kivitelező egy héttel ezelőtt vette át a munkaterületet, de egyéb elfoglaltságai miatt sajnos némileg tolódik a munkálatok megkezdése, de a hét folyamán erre is sor kerül. A szerződések értelmében a kivitelezőnek, a Javornik Kft.-nek szeptember 30-áig kell befejeznie a munkálatokat. A 250 méter hosszú és öt méter széles területen 61 parkolóhely létesül, és a parkolóhelyeket sárga térkövek választják majd el egymástól. Mivel a parkoló a természetvédelmi övezet területén helyezkedik el, kérvényeztük, hogy minden ötödik parkoló helyére bokrokat ültethessünk. A parkoló mellett járda lesz, és ennek kialakítása során odafigyelünk arra, hogy ne sértsük meg a közelben lévő fák gyökereit. A tervezett járda melletti részen két elszáradt fa található, amiket biztonsági okokból el fogunk távolítani. Ezen projekt is a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium támogatásával valósul meg, a munkálatok szerződésben foglalt értéke hatmillió dinár – nyilatkozta Dencs Valéria.
A Hegedűs József utca a vállalkozásukat a sétányon működtető vállalkozók számára fontos útvonalat jelet, ezért a kivitelező, amíg a körülmények engedik, egy sávot szabadon hagy a számukra.
Dencs Valéria emellett elmondta, hogy a tervezett kalandparkkal kapcsolatban megoldás született, így a korábban a homokos strandon elhelyezett oszlopokat hamarosan áthelyezik. Beszélgetőpartnerünk végezetül a homokos strandhoz köthető egyéb változtatásokról is szót ejtett, mint megtudtuk, megújultak a napozóernyők, két új öltözőt alakítottak ki, és hamarosan egy új bár is megkezdi működését a helyszínen.