2024. április 18., csütörtök

Búcsú után

Vasárnap búcsú volt Kishegyesen, és egyben az Anna-napok rendezvénysorozat zárónapja. Idén is megtelt a piactér árusokkal, hogy mindenféle plasztikbóvlit rásózzanak az emberekre, de ez alkalommal kevesebb árus volt, mint a tavalyit megelőző években. A vásári tömeg is kisebb volt, mint szokott, ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy kevesebb elvándorolt kishegyesi tért haza erre a napra. Ennek ellenére a programkínálat igazán gazdag volt, mindenki találhatott a maga ízlésének valót.

A templomkoncerten az orgona nagy szerepet kapott

A templomkoncerten az orgona nagy szerepet kapott

A hagyományos lovas felvonulást a Fő utcán az Endukas Lovasklub szervezte, és a beöltözött lovasok mellett jó néhány lovas kocsi is csatlakozott a menethez. A felvonulás a kopjafánál ért véget, és ott került sor a hagyományőrző tűzoltó-bemutatóra. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület tagjai hagyományos tűzoltó-egyenruhákban, korhű tűzoltó felszereléssel oltottak el egy kis tüzet. A bemutató jól szemléltette, hogy egykoron hogyan zajlott a tűz elleni védelem.

A program délutáni része a komolyzenei templomkoncerttel folytatódott. Az idei igazán különlegesnek számít, hiszen 30 évvel ezelőtt szervezték meg az első templomkoncertet. A mostani koncert nagymértékben épült az elsőre, hiszen az akkori repertoárról játszottak számokat, és a négy első fellépő, Gál József, Barcsik Hédi, Linka László és Csőke András is ismét a közönség elé állt. A zeneszámok nagy részét a templom orgonáján játszották el, akárcsak 30 évvel ezelőtt.

A huszonöt éves Rizgetős jubileumi műsora

A huszonöt éves Rizgetős jubileumi műsora

A templomkoncert telt házas volt. A Szabadkai Fúvószenekar fellépése a színház előtt ugyancsak hagyományosan része az Anna-napok programjának. A vidám melódiák idén is sikert arattak a közönség körében. A templomkoncerthez hasonlóan az esti műsor is egy jubileumra épült: 25 éves a Rizgetős táncegyüttes, és ez alkalomból ünnepi műsort állítottak össze. A műsor a magas színvonalú néptánc mellett olyan elemeket is tartalmaz, mint rövid videóbejátszások az együttes tagjainak visszaemlékezéseiről. A színházban uralkodó meleg ellenére teli nézőtér nézte és tapsolta végig a látványos előadást.
Az Anna-napi program két együttes koncertjével ért véget a Story kávézóban. A kishegyesi kötődésű Deskavaary és az Ex-Yu Bend léptek fel.