2024. április 19., péntek
BAJSA

Ősök napja Bajsán

Tartalmas családi nap a honfoglalás kori hangulatot megidéző hagyományőrzés jegyében

Délvidéki ősök napja címmel nagy helybeli és környékbeli érdeklődés mellett tartalmas hagyományőrző fesztiválnak adott otthont a bajsai Bács-ér-völgy, az egykori téglagyár területén, a falu helyi közössége és valamennyi civil szervezete közreműködésével, a Délvidéki Turán, a Magyar Turán Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A rekkenő hőség ellenére szép számú helyi és környékbeli látogató volt kíváncsi a kézműves- és íjászfoglalkozásra, a kézművesek portékáit kínáló vásárra, a hagyományőrzők jurtáira, a harci bemutatókra, a táltosdobolásra. Az ünnepélyes megnyitó területtisztító áldással kezdődött, a köszöntők után seregszemlével folytatódott. A fák hűvösében felállított színpadon a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület felnőtt- és gyermekszakcsoportjai, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Rezeda asszonykórusa és a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület kórusai léptek színpadra. A fellépés után Kókity Erikát, a házigazda szervezet elnök asszonyát, az egyik fő szervezőt szólaltattuk meg.

A bajsai Ősök napján a gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást is

A bajsai Ősök napján a gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást is

– Vajdaság számos pontjáról érkeztek hozzánk hagyományőrzők, egyebek mellett Becséről, Törökbecséről, Temerinből, sőt Magyarországról és távolabbról is, a kizárólag természetes alapanyaggal dolgozó kézműves kiállítóink pedig még távolabbról is. Magyarországi vendégeink a jurtáikkal már pénteken megérkeztek, felmérni, felkészíteni a terepet. Az a célunk, hogy ezzel a rendezvénnyel közelebb hozzuk a polgárokhoz a honfoglalás kori időszakot, felelevenítsük a viseleteket, a korabeli pogány hitvilágot. A rendezvényünkön a hagyományőrzőkkel 12 ló is részt vett – mondta el Kókity Erika, aki hozzátette azt is, hogy múlt év szeptemberében már szerveztek egy hasonló töltetű összejövetelt, amire a Covid-járvány sajnos rányomta a bélyegét, korlátozott létszámmal szervezték meg, és nem tudtak felhőtlenül ünnepelni. A hétvégi Ősök napja bajsai felvonása viszont bebizonyította, hogy az emberek érdeklődést mutatnak iránta.

A bajsai Ősök napján a gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást is

A bajsai Ősök napján a gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást is

– Az egykori téglagyár területét eddig az agyaggalamblövészek és az íjászok használták ki, de ez a rendezvény is bebizonyította, hogy más jellegű programok megszervezésére is alkalmas, így a jövőben biztosan kihasználjuk majd a helyi közösség támogatásával – hallhattuk, majd azonnal el is kezdődött a felvidéki Dalia Iskola jelen levő három tagjának harci bemutatója a löszfal előtt elterülő sík terepen. Visszacsapó nyilakkal lőttek, birkóztak, ölre mentek egymással a tűző nap okozta rekkenő hőségben rétegesen beöltözött hagyományőrzők. A bajsai program táltosdobolással, majd a Varkocs együttes fellépésével folytatódott. Bíró András Zsoltot, a Magyar Turán Szövetség elnökét, antropológust, biológust, a Kurultáj és az Ősök napja fő szervezőjét is megszólaltattuk, aki előadást tartott az érdeklődőknek az önkéntes tűzoltó-egyesület dísztermében.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén végre el tudtuk hozni a Délvidékre is az Ősök napja varázsát, ezzel kétnapos, méltó emléket állítva közös őseinknek. Nagyon sok itt élő magyar embernek, ha tanult is magyar történelmet, ezeket a múlttal foglalkozó részleteket, hangulatot amivel egy ilyen rendezvény szolgálhat, nem volt módjában átérezni, látni, hallani. Mi magunk jurtákkal, hagyományőrzőkkel és a lovainkkal érkeztünk a bajsai programra, előadásomban pedig a honfoglalás korának, illetve az őstörténetnek a legújabb kutatási eredményeiről tartottam beszámolót. Minden nemzet érdeklődik a múltja iránt. Mi is vonzódunk az ősi időkhöz, mert a génjeinkben benne él az emléke, például a lovak tisztelete, vagy az is érdekes, hogy a kisfiúk íjakat készítenek – mondta Bíró András Zsolt.

Az egykori téglagyár löszfalának tövében fegyveres és lovasbemutatókat, harci összecsapásokat is láthatott a közönség

Az egykori téglagyár löszfalának tövében fegyveres és lovasbemutatókat, harci összecsapásokat is láthatott a közönség

– Ezzel a programsorozattal is az a célunk, hogy közelebb hozzuk a magyarságunk múltját, nagy elődeinkre csak az nem büszke, aki még nem hallott róluk.A Magyar Turán Alapítványnak a másik küldetése a tudományosság mentén bontakozik ki, én magam is antropológusként foglalkozom a múlttal, régészek, történészek, genetikusok is tagjaink, és ötvözzük a hagyományőrzést a tudományos feltárásokkal – mondta el Bíró András Zsolt, aki hozzátette még, hogy mivel a Kárpát-medence, illetve Európa egyik legnagyobb rendezvénye, a 27 hun–türk tudatú nemzet részvételével zajló Kurultáj elmaradt, az idén a már megszokott sorrend szerint a Kárpát-medencei magyar nemzetrészeket ünneplő és felvonultató Ősök napja viszont megrendezésre kerül augusztus 13-ától 15-éig Bugac-pusztán, amire minden délvidéki érdeklődőt is vár a Magyar Turán Alapítvány elnöke.